16 octombrie 2021

Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cutremure, inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase (secetă, înzăpeziri, grindină, îngheţ, furtuni, viscol) sunt dezastre naturale care pot avea impact negativ asupra oamenilor, bunurilor acestora şi mediului înconjurător.

Având în vedere dispunerea geografică, judeţul Giurgiu este expus majorităţii categoriilor de hazarde naturale care se pot produce, iar statisticile arată că, în ultimii ani, calamităţile naturale, inclusiv cele hidrometeorologice, au crescut, atât în intensitate, cât şi în frecvenţă.

Apărarea împotriva riscurilor implică cunoaşterea acestora şi adoptarea unui comportament responsabil înaintea, pe timpul sau după producerea unei situaţii de urgenţă generate de categoriile de dezastre naturale. Din aceste motive specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al Judeţului Giurgiu derulează permanent acţiuni de informare a populaţiei şi a factorilor de decizie de la nivel local în scopul creării unor comportamente preventive şi de reacţie la dezastrele naturale.

Şi la nivel mondial au existat, dintotdeauna, preocupări pentru promovarea culturii cu privire la prevenirea şi pregătirea împotriva dezastrelor. Astfel, conform Rezoluţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) nr. 56/195 din 21.10.2001 şi nr. 64/200 din 21.12.2009, s-a decis ca, în fiecare an, la data de 13 octombrie să fie marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Informare preventivă
Ţinând cont de faptul că majoritatea dezastrelor naturale nu pot fi evitate, pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru a limita pierderile de bunuri, principalele recomandări adresate cetăţenilor vizează respectarea unor reguli generale de comportare şi măsuri de protecţie:
– rămâneţi calmi;
– stabiliţi din timp un loc de întâlnire şi un sistem de comunicare;
– toţi membrii familiei ar trebui să aibă asupra lor în permanenţă, un mijloc de identificare: act de identitate sau pentru minori, un însemn cu date personale.

În cazul producerii unui dezastru, cetăţenii pot fi puşi în situaţia de a părăsi imediat locuinţa şi de aceea este indicat să pregătească din timp un rucsac de urgenţă. Acesta trebuie să conţină apă, alimente compacte şi uşoare: cutii de conserve, alimente deshidratate, alimente pentru copii, îmbrăcăminte şi încălţăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii de schimb, lanternă, telefon mobil, fluier, acte personale, bani.