Publicat: 23 Martie, 2015 - 15:35
- omagiate şi analizate de Consiliul Ştiinţific al RNP Romsilva –

O fericită coincidenţă face ca tradiţionala „lună a plantării arborilor” să se suprapună pe recenta „zi internaţională a pădurii”, aflată la cea de-a treia ediţie a sa.

Evenimentul a fost marcat în amplul program de acţiuni iniţiat de RNP ROMSILVA printr-un simpozion ştiinţific la care a participat toată floarea intelectuală a domeniului (cineva pomenea cu mândrie faptul că silvicultura beneficiază de cel mai mare număr de doctori şi doctoranzi pe... hectarul de pădure!) alături de personalităţi din administraţie.

Prezidiul – mai compact ca de obicei – a fost format din gazdă – directorul general Adam Crăciunescu, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, secretarul de stat pentru păduri Dan Popescu, academicianul Victor Giurgiu şi decanul Facultăţii de Silvicultură din Braşov, Lucian Curtu.

În deschidere, Adam Crăciunescu a prezentat o situaţie sintetică a stării Regiei, după implementarea guvernanţei corporative, în 2014, subliniind faptul semnificativ ca în anul care a trecut au fost dublate investiţiile din resurse proprii. Doamna Graţiela Gavrilescu, sosită de la o altă reuniune, de la Institutul Meteorologic, a subliniat faptul că cea mai importantă preocupare din domeniu rămâne răspunsurile pe care societatea trebuie să le dea schimbărilor climatice care afectează în mod grav echilibrul planetar – doar în 2013 pagubele cauzate de secetă, incendii, inundaţii şi alte catastrofe naturale ridicându-se la colosala sumă de 300 miliarde de dolari. România suferă considerabil de pe urma creşterii temperaturilor, zona de sud fiind supusă unui proces de desertificare ce trebuie contracarat prin politici coerente şi investiţii semnificative.

Pe aceeaşi idee a mers şi academicianul Giurgiu, care şi-a exprimat speranţa că promulgarea Codului Silvic va permite acţiuni hotărâte împotriva tuturor manifestărilor care afectează sănătatea publică prin defrişări iresponsabile sau lipsă de măsuri eficiente.

La acest punct, Adam Crăciunescu a dorit să dea asigurări că până la Paşte (este speranţa sa... creştinească), preşedintele Iohannis va face cadou naţiei noul Cod Silvic. Iar Graţiela Gavrilescu a afirmat că se lucrează intens în minister la elaborarea normelor de aprobare a masei lemnoase şi a noilor instrucţiuni de amenajare a pădurilor. Decanul facultăţii de Silvicultură din Braşov, Lucian Curtu a evocat proiectul comun al RNP, ICAS şi al Facultăţii prin care anul acesta studenţii vor face practică în zonele de silvostepă unde se vor implementa o serie de proiecte promovate de Uniunea Europeană.

După runda oficială, au urmat comunicările ştiinţifice care au abordat, din perspective diferite, aceasta cea mai mare problemă cu care se confruntă silvicultura: schimbările climatice, ale căror efecte sunt cu atât mai vizibile cu cât ultimul raport ONU arată că în 2014, în România s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 40 de ani, de când se fac măsurători regulate.

(Octavian Andronic)