27 iunie 2022

Ziua Limbii Române la Zagreb, Croaţia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

La 19 septembrie 2021, Asociaţia Românilor din Republica Croaţia, în parteneriat cu Ambasada României în Republica Croaţia, Uniunea Croaţilor din România şi Agenţia naţională de presă Agerpres, va sărbători la Zagreb, Croaţia, în cadrul unui eveniment hibrid, Ziua Limbii Române.

Între limbile romanice, limba română este a cincea ca număr de vorbitori, după limbile spaniolă, portugheză, franceză şi italiană, fiind vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. De asemenea, româna este limbă oficială sau administrativă în Uniunea Europeana (de la 1 ianuarie 2007), precum şi în Uniunea Latină, organizaţie internaţională care reuneşte ţările lumii în care se vorbeşte una dintre limbile romanice, şi este una dintre cele cinci limbi în care se oficiază servicii religioase în statul monastic Muntele Athos.

Evenimentul este dedicat membrilor comunităţii româneşti din Croaţia, dar şi prietenilor limbii române şi se va bucura de prezenţa E.S. dl. Constantin-Mihail Grigorie, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Croaţia, a domnului Dragutin Kamenski, Consulul Onorific al României la Rijeka şi, prin sistem de videoconferinţă, a d-lui Giureci-Slobodan Ghera, Preşedintele Uniunii Croaţilor din România.

Cu ocazia evenimentului, va fi prezentată participanţilor revista VERSO, revistă culturală bilingvă româno-croată, participantii având posibilitatea să obţină informaţii despre studierea limbii şi literaturii române la Facultatea de Filozofie a Universităţii din Zagreb.

Asociaţia Românilor din Republica Croaţia este un ONG care protejează interesele sociale ale românilor din Republica Croaţia şi ajută la promovarea, dezvoltarea şi îmbunătăţirea cooperării croato-române. Comunitatea românească din Croaţia este formată, în marea majoritate, din cetăţeni români care s-au stabilit în Croaţia după anul 1990, românii fiind una din cele 22 de minorităţi naţionale recunoscute în această ţară.