Publicat: 19 Mai, 2014 - 11:37
Share

Inovarea și cercetarea realizate în sectorul economiei maritime pot determina o redresare a creșterii economice și a ocupării forței de muncă la nivel european, garantând în același timp un viitor sustenabil atât pentru mările și oceanele Europei, cât și pentru toți cetățenii a căror existență depinde de ele. Aceasta este tema centrală a Zilei Maritime Europene de anul acesta, care se va desfășura la Bremen, în Germania, în zilele de 19 și 20 mai și va găzdui un schimb de idei între experți, părțile interesate din toate sectoarele maritime și factorii de decizie politică din întreaga UE.
 
Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, care este și co-organizatoare a evenimentului, a declarat: „Economia Europei navighează încă pe ape învolburate, iar datoria noastră este de a exploata la maximum fiecare picătură de potențial pentru a contribui la redresarea ei. Acest potențial există din abundență în mările și oceanele noastre. Ne-am angajat să explorăm modul optim în care acestea pot să ne ajute să generăm creștere și locuri de muncă — dar într-un mod care să nu ne afecteze ecosistemele. Pentru comunitatea maritimă, Ziua Maritimă Europeană este o ocazie de a discuta despre mijloacele prin care s-ar putea asigura compatibilitatea între creștere și sustenabilitate în cadrul economiei albastre”. 
 
Agenda Comisiei Europene privind creșterea albastră, care are ca scop să facă din sustenabilitate piatra de temelie a creșterii în domeniul maritim, va constitui tema centrală a discuțiilor de la Bremen. În contextul comunicărilor recente ale UE privind inovarea albastră (IP/14/536), amenajarea spațiului maritim (IP/14/459), turismul maritim și în zonele de coastă (IP/14/171) și energia oceanică (IP/14/36), evenimentul va reuni toate sectoarele economiei maritime pentru a discuta posibilitățile de cooperare, de schimb de opinii și de realizare a creșterii durabile.
  
În timpul conferinței, care va dura două zile, comisarului Damanaki i se vor alătura Alexander Dobrindt, ministrul federal german al transporturilor și infrastructurii digitale, Jens Böhrnsen, președintele Senatului Orașului Hanseatic Liber Bremen, Martin Günthner, senator, însărcinat cu afaceri economice, ocuparea forței de muncă și porturile Orașului Liber Hanseatic Bremen, precum și alți miniștri și personalități europene.

Conferința, care va include 21 ateliere de lucru organizate de părțile interesate, două sesiuni plenare cu oratori de marcă, mai multe sesiuni la nivel înalt, o expoziție specială pe teme maritime, o serie de acțiuni publice și un eveniment inovator dedicat stabilirii de contacte, va servi, pe parcursul celor două zile, drept platformă de dezbateri și de schimb de bune practici.
 
Orașul Bremen va da startul Zilei Maritime Europene la 18 mai, printr-o serie de evenimente organizate de-a lungul malurilor râului Weser: concerte, expoziții ale institutelor de cercetare, vizite pe navele de cercetare, evenimente destinate familiilor și alte festivități. Toate evenimentele publice precum și conferința desfășurată cu ocazia Zilei Maritime Europene sunt gratuite și deschise publicului.

Cea de-a 7-a ediție a conferinței dedicate Zilei Maritime Europene este organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Ministerul Federal German al Transporturilor, Construcțiilor și Dezvoltării Urbane și cu Ministerul Economiei, Muncii și Porturilor Orașului Hanseatic Liber Bremen. Tema conferinței din acest an este „Inovarea în slujba creșterii albastre”. 

Ziua Maritimă Europeană, creată la 20 mai 2008 printr-o declarație tripartită a președinților Comisiei Europene, Parlamentului European și Consiliului UE, se sărbătorește în fiecare an în jurul datei de 20 mai și are ca scop creșterea vizibilității Europei maritime. Edițiile precedente ale Zilei Maritime Europene au avut loc la Bruxelles (2008), Roma (2009), Gijon (2010), Gdansk (2011), Göteborg (2013) și Valetta (2013).