20 mai 2022

Ziua Mondială a Artei, marcată în instituţiile din subordinea Ministerului Culturii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi, 15 aprilie, atât instituţiile de spectacole şi concerte, cât şi instituţiile muzeale din subordinea Ministerului Culturii celebrează Ziua Mondială a Artei printr-o serie de evenimente şi activităţi care să sublinieze, în contextul actual, importanţa majoră pe care o are arta în vieţile noastre, fie aceasta transpusă în online, fie privită sau simţită în format fizic.

Activităţile au loc respectând regulile sanitare impuse de pandemie, iar acestea se desfăşoară fie cu public, fie online, acolo unde rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 este mai mare decât cea permisă.

Ziua Mondială a Artei marchează anual, la data de 15 aprilie, contribuţia artelor la dezvoltarea culturii universale. Iniţiativa de a marca această zi aparţine Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic şi a fost marcată pentru prima dată în anul 2012. Ziua a fost aleasă în memoria umanistului italian Leonardo da Vinci, născut la 15 aprilie 1452.

Vă invităm să participaţi la evenimentele găzduite de instituţiile din subordinea Ministerului Culturii, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei 2021:

* Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română are în program, pentru data de 15 aprilie 2021, un recital instrumental ce va fi transmis, ora 19:00, în direct de Radio România Muzical. Recitalul este susţinut de Ştefan Cazacu – violoncel, Andrei Licareţ – pian şi Gabriel Gîţan – pian, iar programul include Sonata a ll-a pentru pian si violoncel, Op. 26 nr. 2 de George Enescu şi Sonata pentru violoncel si pian Op. 40, de Dmitri Shostakovich.

* Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează joi, 15 aprilie 2021, de la ora 17.00, vernisajul expoziţiei de icoane încondeiate pe ouă de struţ, „De Rândul Paştilor”. Prin expunerea colecţiei de autor – 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ, realizate de Mariana Andone-Rotaru -, în asocierea tematică a icoanelor pictate pe sticlă din colecţiile Muzeului Ţăranului şi ale Muzeului de Etnografie Braşov, va fi prezentată publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal. Expoziţia de icoane încondeiate pe ouă de struţ este deschisă publicului până la data de 9 mai 2021, în Sala „Tancred Bănăţeanu” a muzeului .

* Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa va participa în această zi la evenimentul „IMAGINARIUM – Ziua Mondială a ARTEI”, în cadrul căruia va susţine un recital vocal de operă cu soliştii instituţiei. Evenimentul va avea loc în Aula Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” de la ora 13:00, şi este organizat de Consiliul Judeţean Constanţa împreună cu Focus Press.

* Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi derulează un atelier de pictură, „Tu eu şi florile”, din seria atelierelor educaţionale de la Palatul Culturii derulate sub genericul D(istractiv) – I(nteractiv) – C(reativ) – E(ducativ), din perioada 14-17 aprilie, pe care le regăsiţi în acest link: https://palatulculturii.ro/expozitii-si-evenimente/evenimentele-sptmnii-la-atelierele-dice-14-17-aprilie-2021-610.

Deoarece condiţiile de siguranţă pandemice au stopat activităţile cu publicul în mai multe oraşe şi judeţe, o parte din evenimente se desfăşoară online:

* Opera Naţională Bucureşti transmite gratuit, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei, spectacolul coupe de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug, începând cu ora 19:00, pe canalul de Youtube al Operei Naţionale Bucureşti (https://www.youtube.com/channel/UCeTAqr45pGvWFemU0k8k2fA) şi pe site-ul instituţiei (https://operanb.ro/spectacol/tango-radio-juliet/#15042021). „Tango. Radio and Juliet” este un spectacol ce uneşte două coregrafii create de Edward Clug, artist de origine română recunoscut pe plan internaţional, în care se regăsesc elemente de teatru, dans contemporan şi fragmente muzicale extrem de diverse ca gen, de la Astor Piazzolla şi până la Goran Bregovic şi Radiohead. În „Tango”, Clug împrumută paşi de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mişcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance.

* Opera Naţională Română Iaşi (ONRI) marchează Ziua Mondială a Artei prin difuzarea on-line a spectacolului „Gala Primăverii”, de la ora 18:30, pe pagina de Facebook a instituţiei şi pe site-ul oficial www.operaiasi.ro. Cu o impresionantă selecţie de arii şi duete, pagini instrumentale reprezentative, precum şi melodii din celebrul musical „The sound of music”, soliştii şi orchestra ONRI şi Corul de Copii al Municipiului Iaşi s-au reunit în acest spectacol pentru glorificarea artei şi frumosului prin muzică.

* Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti difuzează online, gratuit, începând cu ora 20.00, spectacolul „Noii infractori” de Edna Mazya, în traducerea lui Etgard Bitel, regia Ion Caramitru. Spectacolul face parte din programul Maratonul Dramaturgiei Israeliene pe Scene Româneşti, ce se derulează între 14 şi 17 aprilie, în parteneriat cu Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Evreiesc de Stat, Teatrul „Toma Caragiu” Ploieşti şi Teatrul „L. S. Bulandra” Bucureşti. Maratonul marchează Ziua Comemorării Martirilor şi îşi propune să scoată în evidenţă, prin câteva exemple elocvente, valoarea şi consistenţa dramaturgiei israeliene în peisajul teatral românesc.

* Teatrul Naţional din Timişoara a ales să marcheze Zilei Mondială a Artei prin transmiterea în direct din Sala 2, de la ora 19:00, pe canalul său Youtube şi pe site-ul www.tntimisoara.com, a spectacolului „Cercurile încrederii” de Radu Popescu, în regia Mihaelei Lichiardopol. Spectacolul are la bază la textul câştigător al Concursului Naţional de Dramaturgie, un proiect al Teatrului Naţional şi ne vorbeşte despre maturizarea personajelor, dar şi a unei societăţi prea puţin atente la nevoile noii generaţii, definind modul în care teatrul este văzut ca un catalizator al reţelei emoţionale şi intelectuale.

* Teatrul Naţional Târgu-Mureş – Compania „Liviu Rebreanu” lansează cu prilejul Zilei Mondiale a Artei programul de pregătire profesională „Un actor, o părere despre teatru”, dedicat actorilor Companiei. Seria de întâlniri lunare, în care un actor sau actriţă le va vorbi colegilor despre experienţa lor artistică sau despre ethosul lor teatral, va fi deschisă de către Elena Purea astăzi, 15 aprilie, la ora 11:00.