29 noiembrie 2021

Ziua Mondială a Poeziei marcată de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Poezia este una dintre cele mai frumoase forme ale exprimării umane şi ale identităţii culturale şi lingvistice a popoarelor şi este celebrată anual la data de 21 martie, începând din anul 1999. Declararea de către UNESCO a unei Zile Mondiale a Poeziei urmăreşte recunoaşterea importanţei acestui gen literar, în cultura universală şi urmăreşte stabilirea unui dialog între poezie şi alte tipuri ale creaţiei, cum ar fi artele spectacolului.

Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba vor sărbători şi în acest an Ziua Mondială a Poeziei, printr-o serie de evenimente ce se vor desfăşura online, pe pagina de Facebook a instituţiei. Activităţile se vor axa pe promovarea poeziei române în diverse forme de exprimare a ei şi pe readucerea în atenţia publică a vieţii şi activităţii poetului albaiulian Dumitru Mălin, a cărui zi de naştere coincide fericit cu Ziua Mondială a Poeziei, fiind născut în noaptea de 21 spre 22 martie 1950, la Baia de Arieş. Alături de un amplu interviu cu domnia sa, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba a mai pregătit în programul dedicat Zilei Mondiale a Poeziei mesajul managerului cu prilejul acestei zile, un moment recitativ din creaţia poeţilor laureaţi ai Premiului Naţional pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia, susţinut de actriţa Cătălina Mihăilă, un moment muzical susţinut de Daniel Avram pe versurile lui Dumitru Mălin şi prezentarea cărţii „Mecanicul cerului”, autor Virgil Todeasă.

„Ziua Mondială a Poeziei este o ocazie specială de a sărbători poezia şi pe poeţii noştrii, de a reînvia tradiţiile orale, cum ar fi recitalurile de poezie sau muzicale, de a promova lectura şi scrierea de poezie, de a întări legătura dintre poezie şi alte arte şi de a facilita vizualizarea poeziei prin intermediul artelor. Invităm pe toţi creatorii şi iubitorii de poezie să ni se alăture în mediul online la marcarea acestei zile şi le urăm tuturor scriitorilor la mulţi ani şi spor în frumosul meşteşug al creaţiei literare” este mesajul domnului Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba.