28 noiembrie 2021

Ziua Mondială a Prematurităţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astăzi, 17 noiembrie 2021, la Sala de Consiliu a UMF Carol Davila a avut loc conferinţa de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Prematurităţii.

Perioada pandemiei a reprezentat o provocare atât pentru medicii obstetricieni, cât şi pentru medicii neonatologi.

În anul 2021 la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti s-au înregistrat 1940 de naşteri, 116 fiind gravide confirmate pozitiv cu SARS- CoV-2. Din 116 de gravide pozitive, doar 4 nou- născuţi au fost confirmaţi COVID pozitivi. În anul 2020 doar 31 de gravide au fost pozitive, cu un nou-născut pozitiv.

În Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, ca un centru medical de referinţă unde sunt direcţionate multe sarcini cu risc, rata prematurităţii a fost superioară mediei naţionale (de 9%), ajungând la aproximativ 13%. Dintre aceşti prematuri, aproximativ 10% sunt nou-născuţi cu greutatea de sub 1.000 de grame, care necesită spitalizare de 2-3 luni de zile. Secţia de terapie intensivă neonatală din cadrul SUUB are o capacitate de 10 locuri şi este dotată cu echipamente de ultimă generaţie necesare pentru îngrijirea prematurilor cu vârste de gestaţie şi greutăţi foarte mici (până la 26 săptămâni de gestaţie şi 600 de grame) şi a tuturor nou-născuţilor, indiferent de vârstă sau greutate.

Cea mai lungă durată de spitalizare în secţie de terapie intensivă nou- născuţi a maternităţii din cadrul SUUB a fost de 6 luni, un bebeluş de 500 de grame, cu o patologie complexă, care a necesitat multe intervenţii medicale.

Domnul Prof. Univ. Dr. Florin Cătălin Cîrstoiu, managerul SUUB: „Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este o clinică universitară de elită, un spital regional de urgenţă 1A, care asigură servicii medicale de înaltă performanţă. În secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Universitar avem cadre medicale de excepţie care au salvat foarte multe gravide venite în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgenţe. Datorită medicilor de la SUUB au primit o nouă şansă la viaţă şi nou- născuţii, unii dintre ei fiind aduşi pe lume înainte de termen. Secţia de Neonatologie a SUUB este clasificată ca maternitate de grad III având capacitatea de a acorda îngrijiri medicale înalt calificate pentru orice fel de patologie neonatală”.

Doamna profesor Monica Cîrstoiu, şef Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB: „În Pandemie, pe parte de spitalizare, ne-am întâlnit cu un număr mai mare de patologii severe venite în Urgenţă, din cauza că multe paciente nu au mai făcut evaluările periodice necesare în sarcină. Extrem de important de precizat că în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti am reuşit împreună cu echipele de neonatologie să creăm circuite separate. Astfel, există 3 circuite diferite: gravidă pozitivă, gravidă cu test în lucru şi gravidă negativă. Pentru fiecare din aceste situaţii, am realizat circuite diferite, astfel încât pacientele negative şi bebeluşii lor să aibă o zonă separată, iar pacientele pozitive să beneficieze de aceleaşi îngrijiri adecvate, atât mama cât şi copilul născut pozitiv Covid. Toate pacientele Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi, bineînţeles, toţi nou-născuţii sunt testaţi ca screening prin test PCR. În acest an, numărul de naşteri de la paciente pozitive a fost de aproape 4 ori mai mare decât numărul de paciente pozitive care au născut în anul 2020. Dacă în 2020 am avut un număr de 31 de paciente pozitive, cu un nou născut pozitiv, în 2021, până în prezent, am avut 116 gravide pozitive din care 4 nou-născuţi au fost şi ei pozitivi la momentul naşterii”.

Doamna dr. Adriana Dan, medic şef secţie Neonatologie din cadrul SUUB: „Pandemia a reprezentat o provocare pentru medici pentru soluţionarea unor probleme medicale, dar şi în ceea ce priveşte gestionarea contactului mamă- copil care a fost limitat din motive epidemiologice. Chiar dacă asta a însemnat un stres pentru mămici, siguranţa copiilor a fost prioritară”.

Şef Lucrări Dr. Cătălin Cîrstoveanu, şef Clinică Terapie Intensivă Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii MS Curie: „Astăzi, 17 noiembrie 2021, de Ziua Mondială a Prematurităţii, celebrăm pe cei 15 milioane de prematuri care se nasc anual la nivel mondial şi pe cei 20.000 de prematuri care se nasc anual în Romania. Trebuie să ne aducem aminte de cei care sunt fericiţi, sănătoşi, de cei care sunt în suferinţă, de cei care nu mai sunt, dar, extrem de important, să ne aducem aminte de câte lucruri mai avem de făcut pentru sănătatea lor”.

În cadrul evenimentului de astăzi medicii au adus din nou în atenţia publică problema prematurităţii, subliniind faptul că fiecare nou-născut prematur are o şansă la viaţă şi că întreg personalul medical luptă pentru supravieţuirea lui. În mod simbolic, clădirea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti şi clădirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Maria Sklodowska Curie şi au fost iluminate arhitectural, mesajul proiectat fiind: „Împreună pentru o şansă la viaţă”.

*

Ziua Mondială a Prematurităţii este marcată începând din anul 2009. Ziua de 17 noiembrie a fost iniţiată ca Ziua Mondială a Prematurităţii de către The European Foundation for the Care of Newborn Infants (EFCNI) şi de organizaţiile europene ale părinţilor, în anul 2008.

https://we.tl/t-lyYJNszYAZ

În linkul de pe wetransfer din e-mail regăsiţi:

– cazul unei paciente care a pierdut trei sarcini şi pe care medicii de la SUUB o ajută acum să poată duce cât mai aproape de termen o nouă sarcină ( pacienta: Ionica, 29 de ani din Focşani, medic curant: Dr. Constantin Andreea, medic specialist OG, sub coordonarea doamnei prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şef clinică OG)

– declaraţie doamna prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, şef clinică Obstetrică-Ginecologie din cadrul SUUB, despre cauzele care conduc la naştere prematură şi despre circuitele separate create în perioada pandemiei la SUUB pentru mame şi nou-născuţi pozitivi, dar şi pentru mame şi copii negativi.

– declaraţie doamna doctor Adriana Dan, medic- şef secţie Neonatologie din cadrul SUUB, despre îngrijirile acordate prematurilor şi despre cum este organizată în perioada de pandemie în secţia de terapie intensivă neonatală

– ilustraţie prematuri (3 ilustraţii: nou-născut de 700 grame, ecografie la un copil prematur, nou-născut din mama pozitivă SARS-CoV-2). Vă rugăm să bluraţi eventualele detalii care ar putea indica date despre bebeluşi, pentru a respecta prevederile GDPR.

Foto bebeluş prematur

Foto echipa medicală de la SUUB