6 decembrie 2021

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) lansează pe 17 septembrie 2021, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului cu tema „Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi!”, un set de recomandări privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului.

„Promovarea conceptului de siguranţă în serviciile de sănătate acordate mamei şi nou-născutului prin implementarea standardelor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor de sănătate reprezintă o prioritate a ANMCS. Recomandările privind evenimentele adverse asociate îngrijirilor de sănătate acordate mamei şi nou-născutului definesc cadrul corect al managementului evenimentelor adverse şi încurajează raportarea acestora”, a declarat dr. Vlad Teodor Berbecar, preşedintele ANMCS.

Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în luna mai 2019 cu scopul de a dezvolta politicile şi practicile în acest domeniu.

Anul acesta, OMS îndeamnă toţi factorii de decizie să demareze „Acţiuni acum pentru naşteri în siguranţă şi respect pentru toţi”, în cadrul temei mai ample „Îngrijiri medicale sigure pentru mame şi nou-născuţi”.

Conform datelor statistice furnizate de OMS, la nivel global, 810 femei mor în fiecare zi din cauze prevenibile legate de sarcină şi naştere. 6700 de nou-născuţi mor în fiecare zi, adică 47% din toate decesele la copii cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 2 milioane de copii se nasc morţi în fiecare an, 40% dintre decese având loc în timpul travaliului.

ANMCS invită pe oricine îşi doreşte să marcheze această zi să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie (cravată, panglică, eşarfă, broşă, banderolă) prin care să marcheze data de 17 septembrie. Portocaliu este culoarea desemnată de OMS ca fiind culoarea simbol a Zilei Mondiale a Siguranţei Pacientului.

Pentru a populariza conceptul de siguranţă a pacientului, ANMCS va expune materiale vizuale în mai multe locuri de interes public din Bucureşti.

#PatientSafety #WorldPatientSafetyDay