Publicat: 20 Martie, 2020 - 11:40
Share
Tema - "Apa şi schimbările climatice"

În fiecare an, de Ziua Mondială a Apei - 22 martie, se atrage atenţia asupra importanţei apei şi a problemelor celor 2,2 miliarde de oameni care trăiesc fără
acces la surse de apă sigură.

Daunele aduse mediului, împreună cu schimbările climatice, conduc la crize legate de apă pe care le vedem în întreaga lume. Inundaţiile, seceta şi poluarea apei sunt toate agravate de vegetaţia, solul, râurile şi lacurile degradate. Când neglijăm ecosistemele noastre, îngreunăm furnizarea de apă curată tuturor, atât de necesară pentru a supravieţui şi a prospera. Adaptându-ne la efectele schimbărilor climatice asupra apei, ne vom proteja sănătatea şi vom salva vieţi.

De obicei, Ziua Mondială a Apei este un moment de a organiza întâlniri şi a discuta despre soluţiile la criza globală a apei şi a canalizării.

Însă, odată cu noul focar de coronavirus, trebuie să ne schimbăm planurile pentru evenimentele de Ziua Mondială a Apei. Igiena mâinilor este esenţială pentru a reduce răspândirea COVID-19 şi a multor alte boli infecţioase.

De această Zi Mondială a Apei şi în orice altă zi, vă rugăm să vă amintiţi să vă spălaţi mâinile în mod regulat cu apă şi săpun sau să le dezinfectaţi cu soluţii pe
bază de alcool. Organizaţia Mondială a Sănătăţii ne arată cum să ne spălăm corect pe mâini.

Toată lumea are un rol de jucat! În viaţa noastră de zi cu zi, putem face, surprinzător de uşor, paşi pentru a aborda schimbările climatice, cum sunt:reducerea duşului la doar cinci minute, dezactivarea echipamentelor tehnologice în timpul somnului, diminuarea risipei alimentare, cumpărături în mod sustenabil, etc.

Resursele de apă nu sunt inepuizabile! Astfel, chiar şi în condiţiile actuale ale pandemiei de coronavirus, când populaţia este îndemnată să respecte cu stricteţe
regulile de igienă, putem contribui la economisirea apei printr-un consum raţional, un exemplu fiind închiderea robinetului în timp ce săpunim mâinile!