Publicat: 20 Iulie, 2017 - 12:33

Vineri 21 iulie, ora 08:30, la hotel Cișmigiu, are loc celebrarea Zilei Mondiale a Creierului 2017, prin participarea la workshopul  ‘CREIERUL - Știință, comunicare și afaceri sociale’, organizat la București de către Federația Europeană a Asociațiilor de Neurologie (European Federation of Neurological Associations, EFNA), cu sprijinul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative (APAN România) și al Societății de Neurologie din România (SNR). Workshop-ul face parte din seria de evenimente organizate de EFNA în Europa, sub umbrela Training Initiatives for Neurology Advocates (TINA).

Evenimentul, dedicat liderilor organizațiilor de neurologie din România (AVC, scleroză multiplă, Parkinson, Alzheimer, Huntington, epilepsie, distonie, miastenia gravis, distrofie etc.), are ca scop dezvoltarea personală a reprezentanților asociațiilor de pacienți, pusă în folosul organizațiilor și implicit a pacienților pe care aceștia îi reprezintă.

Workshop-ul ‘CREIERUL - Știință, comunicare și afaceri sociale’, se axează pe înțelegerea felului în care creierul este afectat în diferitele boli neurologice și stadiul actual al cercetării. Vom afla în ce măsură aceste afecțiuni sunt invalidante și vom învăța despre drepturile persoanelor cu dizabilități și ce anume putem aplica în România. Vom învăța să comunicăm mai eficient în cadrul actualului sistem de sănătate, vom transmite mesajul cu mai multă putere și vom găsi oportunități de a colabora între asociațiile de pacienți din domeniul neurologiei din România.

Agenda evenimentului poate fi descărcată de aici. Vă recomandăm participarea în special la prima parte (08:30 - 11:30), dedicată particularităților creierului în înțelegerea afecțiunilor neurologice (anatomia creierului și stadiul actual al cercetării lui).

08:00 – 08:30 Primire participanți

08:30 – 08:45 Introducere
Andreea ANTONOVICI, Public Affairs Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă si Vicepreşedinte APAN România

08:45 – 09:45 Anatomia creierului
Aprofundarea mecanismelor de funcționare a creierului va ajuta la cunoașterea și înțelegerea modului în care acesta este afectat în diferitele boli neurologice. Prin creșterea nivelului de cunștințe vom înțelege mai bine propriul corp, vom face diferența între diversele cazuri de urgență ale sistemului medical din clinicile de neurologie și vom ajuta la realizarea unor conversații ale pacienților mult mai informate și implicit, mai eficiente, cu profesioniștii din domeniul medical. 
Dr. Laura Dumitrescu, medic neurolog Secția de Neurologie, Spitalul Clinic Colentina

09:45 – 10:00 Pauză de energizare

10:00 – 11:00 Stadiul actual al cercetării creierului
Update, în contextul World Brain Day 2017 / WNF, despre unde a ajuns cercetarea creierului în momentul de față, la principalele afecțiuni neurologice.
Sesiunea își propune îmbunătățirea informării prin acumularea terminologiei științifice și prin obținerea de recomandări pentru surse și canale de urmărit pentru noi ipoteze, cercetare, studii clinice, concluzii care se trag.
Prof. Dr. Bogdan O. Popescu, neurolog, președinte Societatea de Neurologie din România