4 octombrie 2022

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitelor – Drumul spre eliminare începe prin testare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Peste 88.500 de persoane testate în cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD la un an de la lansare

La un an de la lansarea Campaniei de Testare din cadrul Proiectului LIVE(RO)2-SUD, 88.547 de persoane din regiunile Sud-Vest Oltenia şi Sud-Muntenia au avut şansa de a beneficia de testare pentru depistarea virusurilor hepatitice B şi C. În urma efectuării testării au fost depistate 1961 de persoane infectate cu virusul B sau C. Dintre aceştia, 1218 au ajuns deja la stadializare într-unul dintre Centrele de Prevenţie înfiinţate în cadrul proiectului, respectiv la Institutul Clinic Fundeni, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti sau la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Acompanierea pacienţilor către centrele de stadializare s-a realizat cu suportul partenerului ARAS – Asociaţia Română Anti-SIDA.

Până acum au fost realizate campanii de testare în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Dolj, Olt şi Mehedinti. Campaniile judeţene de testare au o durată de şase luni, testarea realizându-se în cabinetele medicilor de familie afiliaţi.

În cele douăsprezece au fost testate 69.988 de persoane din mediul rural şi 16.540 de persoane din mediul urban.

Rezultatele generale raportate la populaţia testată până acum în zona de acoperire a proiectului arată o prevalenţă de 1.36% pentru infecţia cu virus B în mediul rural, respectiv 1.34% în mediul urban. În ceea ce priveşte prezenţa virusului hepatitic C, prevalenţa este de 0.92% în mediul rural şi doar 0.50% în mediul urban.

Distribuţia pe grupe de vârstă: au fost testate 41.892 de persoane cu vârsta de peste 54 de ani, 461 avand infectia cu virusul hepatitic B şi 621 cu virusul hepatitic C. Din categoria de vârstă 25-54 de ani au fost testate 39.383 de persoane şi depistate 726 cu virusul hepatitic B, respectiv 122 virusul hepatitic C. Cele mai puţine persoane testate sunt în segmentul de vârstă sub 25 de
ani, persoanele din aceasta categorie de vârstă fiind teoretic vaccinate împotriva hepatitei B.

Totuşi din cele 5253 de teste efectuate s-au depistat 11 pacienţi cu virusul hepatitic B şi trei cu virusul hepatitic C.

Raportat la distribuţia de gen, au fost testate 53.322 de femei, în rândul cărora au fost depistate 642 cu hepatita cronică virală B, rezultând o prevalenţă de 1.18% şi 595 cu hepatită cronică virală C, rezultând o prevalenţă de 1.07%. În ceea ce priveşte bărbaţii au fost testaţi 33.206 şi depistaţi 556 cu virusul hepatitic B, rezultând o prevalenţă medie de 1.64%, respectiv 168 cu virusul hepatitic C, rezultând o prevalenţă de 0.48%.

„Ceea ce remarcăm este că s-a schimbat profilul subiecţilor infectaţi. În ceea ce priveşte virusul hepatitic B aceştia sunt tineri, între 39 şi 45 de ani, în general persoane cu un nivel educaţional mai redus, din regiunea Sud-Muntenia, persoane active din mediul urban. În ceea ce priveşte infecţia cu virus C au o rata mare de prevalenţă persoanele de peste 50 de ani, femei din mediul rural. Aceste date ne fac să ne gândim mai bine la accesul la tratament, la construirea viitoarelor politici de sănătate în domeniu pentru că toate aceste date de screening sunt inutile dacă aceşti oameni nu sunt diagnosticaţi în continuare până la stadializarea completă şi, mai ales, oferit accesul la tratament. Este complet lipsit de etică să laşi pacientul cu această stigmă,
aşa cum o consideră pacienţii, fără a-i propune imediat accesul la tratament”, a declarat prof. univ.dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie şi hepatologie, managerul proiectului LIVERO 2 SUD.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat, pe 24 iunie anul acesta noi recomandări privind infecţia cu hepatită C, care vizează în principal creşterea accesului la testare şi tratament.

În acest an, tema campaniei organizată cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitelor ne provoacă să acţionăm tranşant şi rapid deoarece aceste boli nu aşteaptă şi cu cruţă pe nimeni. Fiecare persoană depistată la timp are şansa de a avea acces la stadializare şi tratament. Prin testare sunt salvate vieţi prevenindu-se apariţia cancerului hepatic şi infectarea altor persoane din cercul de contacţi.

Toate datele obţinute în cadrul programului de testare sunt introduse în primul Registru Naţional de Hepatite (Sistemul Electronic de Evidenţă a Screeningului) care are deja în evidenţă peste 170.000 de persoane, în urma derulării proiectelor LIVE(RO)2-SUD şi LIVE(RO)2-EST.

Proiectul LIVERO2-SUD este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-SIDA şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

România se află printre ţările europene cu cele mai mari rate de prevalenţă ale hepatitelor virale, ceea ce face necesară continuarea eforturilor de prevenţie, screening şi tratament asumate în 2019 prin Planul Cadru Naţional de Control al Hepatitelor Virale. Majoritatea persoanelor infectate nu sunt cunoscute şi, ca urmare, nu sunt diagnosticate şi tratate, răspândind infecţia şi
ajungând în îngrijire medicală în stadii avansate de boală, atunci când dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.

Sursa foto Pexels