Publicat: 21 Mai, 2018 - 13:54
Share

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei mondiale a diversităţii culturale, pentru dialog şi dezvoltare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
"Cu prilejul Zilei Mondiale a diversităţii culturale, pentru dialog şi dezvoltare, îi felicit pe toţi cei care recunosc şi respectă diversitatea culturală, promovează dialogul dintre civilizaţii, legând cultura, în feluritele sale expresii, de dezvoltarea durabilă a colectivităţilor.

România este spaţiul unei importante diversităţi culturale, probată prin expresiile artistice, prin specificităţile locale ori regionale, prin manifestarea identităţilor etnice, lingvistice ori confesionale. Diversitatea culturală este pentru noi nu doar o moştenire, ci şi o trăsătură a creaţiei contemporane şi a dialogului intercultural la care participăm, la nivel naţional, european şi internaţional.
Creatori, public ori autorităţi, toţi cei care se raportează la domeniul cultural, suntem chemaţi în această zi să găsim cele mai potrivite mijloace pentru a face din diversitatea culturală un motor al creşterii calităţii vieţii, în beneficiul colectivităţilor din care facem parte, precum şi al generaţiilor care ne vor urma".

Cu ocazia acestei zile, Preşedintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj Taberei Interetnice de Artă Contemporană, care va fi organizată la Aiud, în perioada 5-15 iunie 2018. Tabăra are loc o dată la doi ani şi se află la cea de a II-a ediţie.

De asemenea, Preşedintele României a acordat Înaltul Patronaj expoziţiei "Imaginile diversităţii", care va avea loc la sediul Parlamentului European din Bruxelles, în perioada 26-30 iunie 2018. Expoziţia cuprinde lucrări din prima ediţie a Taberei Interetnice de Artă Contemporană de la Aiud, din octombrie 2016, care a reunit 34 artişti plastici reprezentând cele 20 de etnii din România şi s-a bucurat de o bună rezonanţă la nivel naţional şi internaţional.