Publicat: 30 Mai, 2019 - 12:56

De Ziua Mondială Fără Tutun 2019, Societatea Română de Pneumonologie trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care le are fumatul asupra sănătăţii plămânilor, numărul de cancere pulmonare, boli obstructive cronice şi alte afecţiuni respiratorii înregistrate fiind în creştere.

Mortalitatea prin cancer de plămâni este a treia cauză de deces generală în România (după bolile cardiace ischemice şi accidentul vascular cerebral). Numărul deceselor provocate de cancer pulmonar este în creştere faţă de anul 2000, când era a patra cauză, potrivit datelor din raportul "Profilul sănătăţii 2017", realizat de Organizaţia pentru Dezvoltare şi Cooperare Economică (OCDE).

În 2018 au fost înregistrate 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, aproape 2/3 înregistrându-se la sexul masculin. În România, un adult din trei fumează. Îngrijorător este şi faptul că rata fumatului este în creştere în rândul adolescentelor(17% din fetele de 15 ani fumează frecvent).

"Consumul de tutun este principala cauză a cancerului de plămâni, iar riscul variază direct proporţional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numărul de ţigări fumate, etc). Expunerea la fumul de ţigară se poate realiza nu numai prin fumat activ dar un tribut exprimat în boli şi decese poate fi plătit şi prin fumatul pasiv sau la "mâna a treia Âť.Riscul de apariţie a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi iar la fumătorii activi riscul creşte în funcţie de diverşi factori de la 13 până la de 23 ori. Fumatul reprezintă factor de risc pentru numeroase comorbidităţi (afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, infecţioase). Fumătorii de peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infecţii respiratorii severe (pneumonii etc.) comparativ cu nefumătorii" a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, Societatea Română de Pneumologie.

Fumul de ţigară, însă, nu îi afectează doar pe fumători, ci şi pe cei din preajma celor care au acest viciu. Astfel, la nivel global, din 7 milioane de decese anual cauzate de fumat, 890.000 sunt persoane afectate de fumatul pasiv. Există peste 7.000 de substanţe chimice în fumul de ţigară, dintre care cel puţin 250 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare şi 69 dintre aceste sunt recunoscute ca substanţe cauzatoare de cancer, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Fumătorii sunt predispuşi la infecţii respiratorii severe ,iar cei cu emfizem, bronşită cronică au un risc de deces de 12-13 ori mare comparativ cu nefumătorii indiferent de sex.

Ex-fumătorii, cu un istoric de peste 38 pachete pe an, au un risc de pneumonie identic cu al fumătorului. Acesta se reduce abia după 5 ani de la renunţare.

Expunerea fătului la fumul de ţigară, fie că mama fumează, fie că stă într-un loc în care se fumează, duce la o subdezvoltare a plămânilor şi o funcţionare deficitară a acestora. Expunerea copiilor de vârste mici la fumatul pasiv determină predispoziţia acestora de a dezvolta astm, pneumonii şi bronşite, precum şi infecţii respiratorii mai frecvente.

Statisticile arată că, la nivel global, 165.000 de copii mor înainte de împlini vârsta de 5 ani din cauza infecţiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de ţigară.

Societatea Română de Pneumologie a realizat un studiu în rândul studenţilor la medicină din Bucureşti din anul 4 pentru a stabili dacă folosesc tutun încălzit sau ţigară electronică , dar şi pentru a identifica atitudinea lor cu privire la acest dispozitiv. La studiu, studenţii au răspuns în proporţie de 65,22% că preferă tutunul, 36% ţigară electronică şi 3,48% tutun încălzit, date îngrijorătoare care demonstrează că strategiile industriei tutunului s-au schimbat.

"Studiul ne-a arătat că introducerea unui nou dispozitiv , a unor noi oferte de tutun sau nicotină atrage întotdeauna consumatorul tânăr, iar simplitatea dispozitivului pare să primeze. Socializarea reprezintă principalul motiv al fumatului în cazul tinerilor şi le poate dicta alegerea. Accesul la informaţii este mai mare şi le influenţează alegerea", a declarat dr. Ioana Muntean, Institutul de Pneumologie "Marius Nasta".

"Programul "Stop Fumat" este şi rămâne un sprijin permanent pentru fumătorul care are nevoie de sprijin pentru a se elibera de această dependenţă iar pneumologii sunt cei care sunt în prima linie prin ofertele generoase de consiliere a acestora abordând tabagismul ca o boală" a declarat D-na Dr Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană şi OMS.

"Institutul de Pneumologie este în prima linie de asistare atât a fumătorului în încercarea de a întrerupe fumatul cât şi pentru cazurile adesea disperate care apar induse de tabagism"a declarat la rândul său managerul Institutului Naţional de Pneumologie Marius Nasta.

Printre obiectivele campaniei Ziua Mondială fără Tutun, susţinute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii dar şi de Societatea Română de Pneumologie se numără:

* Conştientizarea riscurilor generate de fumat şi de expunerea la fum;
* Informarea publicului larg despre impactul tutunului/fumatului (activ sau pasiv) asupra sănătăţii pulmonare;
* Informarea populaţiei şi autorităţilor asupra magnitudinii îmbolnăvirilor şi ratei deceselor prin boli respiratorii generate de fumat;
* Susţinerea programelor publice si guvernamentale de protejare împotriva tutunului şi a fumatului;
* Încurajarea ţărilor să susţină programul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi să ia măsuri adecvate pentru controlul folosirii tutunului.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: