Publicat: 15 Octombrie, 2019 - 14:17
Share

Administraţia Rezervaţiei Biosferei ,,Delta Dunării" (ARBDD) a dedicat perioada 11 -12 octombrie marcării Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare prin organizarea de acţiuni educative pe teritoriul RBDD împreună cu elevii şi cadrele didactice de la şcolile din localităţile Sulina, Chilia Veche şi Crişan, în coordonarea responsabililor centrelor de informare ale ARBDD. Programul acţiunilor a urmărit informarea şi înţelegerea însemnătăţii evenimentului prin prezentarea unor specii de păsări, ateliere de lucru, activităţi interactive, realizarea de desene pe asfalt, vizionări.

Tema propusă în acest an "Protejaţi păsările! Fiţi soluţia împotriva poluării cu plastic!" pune în evidenţă impactul poluării cu deşeuri din plastic asupra păsărilor migratoare şi asupra habitatelor acestora.

O soluţie la nivelul RBDD este deja iniţiată de domnul Cătălin Ţibuleac, Guvernatorul ARBDD, care propune colaborarea şi pregătirea unui proiect larg european care să implementeze un sistem de gestiune integrată a deşeurilor de-a lungul Dunării cu implicarea tuturor statelor riverane.

La propunerea Secretariatului Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice (CMS) şi a Secretariatului Acordului privind conservarea păsărilor de apă migratoare african-eurasiatice (AEWA) s-a luat hotărârea marcării "Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare", zi care este sărbătorită la nivel mondial, de două ori pe an, în a doua săptămână a lunilor mai şi octombrie. Aderarea României la CMS s-a realizat prin Legea nr. 13/1998 şi a ratificat AEWA prin Legea nr. 89/2000.

Mai multe despre tema evenimentului:
Plasticul şi răul pe care îl aduce mediului. Deşeurile din plastic reprezintă o problemă majoră a mediului, doar eforturile concertate ale tuturor statelor lumii pot duce la soluţionarea acesteia. Cu o producţie anuală de peste 300 de milioane de tone, plasticul este unul dintre cele mai utilizate materiale din lume. Ceea ce scapă adesea din atenţie este că plasticul este folosit în scopul său principal doar o clipă, comparativ cu ciclul său de viaţă de 20 până la 500 de ani. Plasticul purtat de vânt şi descompus în particulele mici de către apă şi lumina soarelui duce, adesea, prin ingerarea de către păsări şi animale, la îmbolnăviri sau cazuri letale.

Cum afectează plasticul păsările?

Plutind pe suprafaţa apei, acoperite cu alge, materialele plastice de unică folosinţă precum pungi, paie de băut şi sticle pot fi uşor confundate cu prada, atât prin formă, cât şi prin miros. În mod neadecvat, păsările îşi hrănesc cu plastic puii care sunt şi mai vulnerabili din cauza organelor subdezvoltate. Cercetările au evidenţiat faptul că aproximativ 1 milion de păsări marine mor anual din cauza ingerării unor obiecte din material plastic. Studiile subliniază şi urgenţa problemei: nu numai că 90% din păsările marine sunt estimate să aibă plastic în intestin dar, în acest ritm, proporţia de păsări de curte care ingerează plastic va ajunge la 99% până în 2050.

Cum putem acţiona pentru a combate poluarea cu plastic?

Reduceţi, reutilizaţi şi reciclaţi - Limitaţi utilizarea materialelor plastice şi înlocuiţi-le cu alternative ecologice, folosiţi şi aruncaţi materialele în mod responsabil.

Alăturaţi-vă activităţilor de ecologizare din zona dvs., fie pe plaje sau de-a lungul râurilor.

Răspândiţi mesajul - Sprijiniţi acţiunile locale şi globale împotriva utilizării excesive a plasticului şi a eliminării efectelor dăunătoare ale acestuia.

Informaţii suplimentare pot fi descărcate de cei interesaţi, de pe site-ul Convenţiei privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, la adresa: https://www.worldmigratorybirdday.org.

Despre ARBDD
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) este instituţia publică înfiinţată în anul 1990 cu menirea de a institui un regim special de administrare a patrimoniului natural din domeniul public de interes naţional al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, în scopul conservării sale şi a refacerii habitatelor degradate, în corelaţie cu activităţile economice ale populaţiei locale sau limitrofe, atribuţii conferite prin Legea 82/1993, modificată şi completată ulterior.