Publicat: 27 Septembrie, 2020 - 11:16
Share

Ziua Mondială a Turismului este sărbătorită anual pe 27 septembrie, în toata lumea. Sărbătoarea fost creata de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite pentru Turism (OMT) în 1979. Sărbătoarea este menită să atragă atenția comunității internaționale asupra importanței turismului și a semnificației sale sociale, culturale și economice.

Data a fost aleasă pentru că în această zi din 1970 a fost adoptată Carta Organizației Mondiale a Turismului.

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului a ONU (OMT), cu sediul la Madrid, în 2019, fluxul turistic internațional a crescut cu 4% față de 2018. În întreaga lume, au existat aproximativ 1,5 miliarde de sosiri de turiști internaționali. Creșterea turismului internațional în 2019 a fost observată în toate regiunile lumii: numărul călătoriilor în Orientul Mijlociu a crescut cu 8%, în Asia - cu 5%, în Africa - cu 4%, turiștii au vizitat America de Nord și de Sud cu 2% mai des decât un an mai devreme. 

Ce se intampla acum? Călătoriile în Europa au scăzut față de anii precedenți, în ceea ce privește sosirile internaționale, cu 743 de milioane de turiști (51%).

COVID-19 a provocat o scădere fără precedent în sectorul turismului, atât intern, cât și internațional - închizând temporar destinațiile și piețele exterioare din întreaga lume.

În prima jumătate a anului 2020, sosirile de turiști internaționali au scăzut cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor raportate în numărul din septembrie al Barometrului Internațional al Turismului al OMT. Sosirile au scăzut cu 97% în aprilie și 98% în mai din cauza carantinelor din multe țări, a restricțiilor pe scară largă și a închiderii aeroporturilor și a frontierelor naționale. Scăderea accentuată a cererii de călătorii internaționale în prima jumătate a anului 2020 a dus la o pierdere de 440 de milioane de sosiri internaționale și la un venit estimat la 460 miliarde de dolari din turismul internațional. Aceasta reprezintă de peste cinci ori pierderile de venituri înregistrate în 2009 pe fondul crizei economice și financiare globale.

În timp ce redresarea turismului internațional rămâne lentă, cererea pentru turismul intern crește pe multe piețe mari, cum ar fi China, unde traficul aerian în luna iulie a crescut la aproximativ 90% față de nivelurile din 2019. Volumul călătoriilor aeriene în Rusia a fost, de asemenea, susținut de creșterea călătoriilor interne.

Șomajul este o altă consecință a scăderii fluxului turistic. Conform statisticilor, una din zece persoane de pe Pământ este angajată în sectorul turismului. Ca urmare a plandemiei, aproximativ 100-120 de milioane de locuri de muncă sunt, în prezent, în pericol.

Criza turismului reprezintă, de asemenea, o amenințare pentru programele de viață sălbatică și pentru patrimoniul cultural mondial. Scăderea veniturilor din turism a dus la o reducere a finanțării pentru conservarea biodiversității.

Ziua Mondială a Turismului oferă o oportunitate de a regândi viitorul sectorului turistic.

Ciprian Pop

Tag-uri Institutii: