28 noiembrie 2021

Ziua Naţională a Copilului Prematur

Distribuie pe rețelele tale sociale:

De doi ani, întreaga noastră atenţie e îndreptată către pacienţii COVID-19, însă e timpul să ne oprim şi să vedem că în jurul nostru sunt şi alte suflete care au nevoie de grija noastră.

Din anul 2019 este în vigoare o lege prin care ziua de 17 noiembrie devine Ziua Naţională a Copilului Prematur. Cu această ocazie, doresc să trag un semnal de alarmă privind situaţia îngrijorătoare a copilului prematur din România.

Fenomenul naşterilor premature plasează România pe ultimul loc in clasamentul ţărilor europene, numărul copiilor prematuri înregistraţi fiind de 2,4 ori mai mare decât media europeană.

Statisticile arătau că din 20.000 de copii născuţi înainte de termen, 10.000 nu supravieţuiesc. Sunt prea mici pentru a-şi putea menţine temperatura corpului, ritmul cardiac sau respiraţiile. O naştere prematură înseamnă începerea unei lupte contra cronometru: fiecare gram în plus este o victorie şi fiecare respiraţie neasistată oferă speranţa unui mâine mai bun, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

Decesele infantile intervin preponderent în prima lună de viaţă (57%). O bună parte din decese sub un an survin la domiciliu, iar majoritatea copiilor decedează fără asistenţă medicală pentru boala cauzatoare de deces. Cauzele de deces infantil cele mai frecvente sunt condiţiile perinatale (34%), urmate de boli respiratorii (29%) şi patologiile congenitale (25%). De cele mai multe ori, lipsa unei infrastructuri specializate şi a unor incubatoare moderne suficiente joacă un rol crucial în dezvoltarea micuţilor prematuri.

Cu toate eforturile făcute, în România, ratele mortalităţii infantile şi ale naşterilor premature rămân încă foarte ridicate. Îngrijirea acestor copii, precum şi prevenirea prematurităţii, reprezintă provocări importante pentru întreaga societate, iar progresul în aceste două direcţii se poate face doar în prezenţa unei colaborări eficiente între factorii de decizie, comunitate medicală, familie şi societate civilă.

Bineînţeles, avem nevoie de politici coerente în acest domeniu şi de o atenţie sporită din partea Ministerului Sănătăţii. Toţi pacienţii din România au nevoie de atenţia noastră, iar micii pacienţi cu atât mai mult!

Trebuie să găsim resurse pentru dotarea corespunzătoare a secţiilor de neonatologie şi pentru asigurarea unei îngrijiri medicale adecvate pentru copiii prematuri. Trebuie să le asigurăm o şansă reală la supravieţuire şi dezvoltare!

În contextul importanţei acestei zile, trebuie să ne reamintim că este imperios necesar să ne canalizăm energia şi eforturile pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor prematuri din România. Investind în copii, investim în viitorul acestei ţări!

Deputat PSD Cristina-Elena DINU,
Circumscripţia Electorală nr. 19 Giurgiu

Declaraţie de presă – deputat PSD Cristina-Elena Dinu