29 noiembrie 2021

Ziua Naţională a Republicii Franceze

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Declarație de presă transmisă de preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Adunarea Naţională Franceză, domnul deputat Radu-Marin Moisin, şi de preşedintele Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, domnul deputat Florin-Alexandru Alexe

Cu ocazia Zilei Naţionale a Republicii Franceze, în calitate de preşedinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Adunarea Naţională Franceză din Camera Deputaţilor, şi, respectiv, de preşedinte al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei, transmitem cele mai bune gânduri şi calde urări poporului francez.

România şi Franţa au menţinut întotdeauna relaţii privilegiate, bazate pe legături istorice, culturale şi de prietenie profunde, consolidate astăzi de Parteneriatul strategic, de o strânsă colaborare în plan european, dar şi în cadrul formatelor multilaterale. Franţa este nu doar un partener tradiţional al României, dar şi un prieten pe care românii îl privesc cu apreciere şi afecţiune.

După 1990, dialogul în plan parlamentar s-a definit ca o dimensiune semnificativă a cooperării dintre ţările noastre. Numeroasele contacte care au avut loc au facilitat acordarea unui valoros plus de susţinere obiectivelor de pe agenda româno-franceză, dar şi a francofoniei.

Dorim să ne exprimăm întreaga deschidere, pe mai departe, pentru o conlucrare constructivă, la nivelul diplomaţiei parlamentare.

În acest sens, am dorit să marcăm într-o manieră specială data de 14 iulie, prin organizarea unui eveniment online, dedicat Franţei şi relaţiilor româno-franceze.

Astfel, în 14 iulie (începând cu ora 10.00) şi în 15 iulie, adresăm tuturor invitaţia de a accesa, de pe pagina principală de internet a Camerei Deputaţilor, o secţiune dedicată Zilei Naţionale a Franţei, disponibilă pe canalul YouTube oficial al instituţiei. Propunem o călătorie video cu trimiteri la: relaţiile româno-franceze, rolul Franţei în Europa şi în plan internaţional, cultura, atracţiile turistice, dar şi gastronomia Franţei. De asemenea, se vor regăsi şi momente cheie care au definit evoluţia relaţiilor internaţionale şi construcţia europeană etc. Materialele au fost puse la dispoziţie prin amabilitatea Ministerului Afacerilor Externe şi a Ambasadei Franţei în România, cărora le mulţumim pentru întregul sprijin.

Având convingerea că prietenia dintre România şi Franţa va continua să crească la fel de frumos şi în viitorul apropiat, urăm Franţei şi cetăţenilor francezi un sincer La Mulţi Ani! Vive la France!