16 ianuarie 2022

Ziua Naţională a României, sărbătorită în Piaţa Civică din municipiu

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni, a participat astăzi, începând cu ora 11.00, la ceremonialul militar şi religios organizat cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului Naţional al României, urmat de o slujbă oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu PS Sa Visarion Bălţat, Episcopul Tulcii.

Au vorbit despre importanţa zilei de 1 Decembrie primarul municipiului, Ştefan Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Mihai Huleni şi subprefectul cu atribuţii de prefect, Nicolae Topoleanu.

„Astăzi se împlinesc 103 de ani de când ziua de 1 Decembrie este cinstită şi sărbătorită de întreaga naţiune română. Aşadar, la 1 Decembrie 1918, prin hotărârea întregului popor român, se împlinea un vis secular pentru care au luptat şi şi-au vărsat sângele multe generaţii: unitatea naţional statală. Ne îndrituiau la această unitate originea, limba, datinile, obiceiurile, idealurile si aspiraţiile românilor de pretutindeni. Era dezideratul naţional al tuturor românilor care urcaseră cu sacrificiu treptele istoriei. Unirea românilor s-a desăvârşit în urma unui proces anevoios, dar dorit cu ardoare de înaintaşii noştri. Acesta a început cu dubla recunoaştere a lui Alexandru Ioan Cuza şi lupta diplomatică dusă de acesta cu Marile Puteri pentru recunoaşterea unirii Moldovei cu Ţara Românească, a continuat apoi cu dobândirea independenţei de stat a României şi reunirea Dobrogei cu Ţara, pentru a se încheia la momentul 1 Decembrie 1918, când unitatea românească a devenit o realitate de necontestat. () Evenimentul pe care astăzi cu mândrie îl sărbătorim este cel mai măreţ act al întregii noastre istorii, iar pentru acest lucru le suntem veşnic recunoscători!
Aşadar, să ne ţină Dumnezeu sănătoşi într-o Românie unită! La mulţi ani, dragi tulceni! La mulţi ani, dragi români! La mulţi ani, România!”, a transmis vicepreşedintele Mihai Huleni.

Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori în cinstea eroilor martiri care s-au jertfit pentru reîntregirea României, respectiv defilarea Gărzii de onoare.

Începând cu ora 11.30, pe scena din Piaţa Civică a avut loc spectacolul „1 Decembrie 1918-2021 – Din suflet de român”, organizat de Consiliul Judeţean Tulcea şi Primăria Municipiului Tulcea, respectiv Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei”.

Au evoluat, pe scena tulceană, cunoscutul naist Nicolae Voiculeţ, alături de „Orchestra România”, dar şi artişti precum Ileana Lăceanu, Andreea Chisăliţă şi Alexandru Pugna. Îşi dau concursul Ansamblul Folcloric „Baladele Deltei”, Ansamblul Folcloric „Doruleţul” şi Ansamblul Folcloric „Băbăianca” din Babadag.