Publicat: 31 Mai, 2019 - 11:31
Share
Susţinerea şi motivarea părinţilor potenţial adoptatori poate creşte în mod real numărul anual de adopţii

Ziua Naţională a Adopţiei este sărbătorită în România pe 2 iunie. Sărbătoarea a fost instituită oficial începând cu anul 2014. Ziua Naţionala a Adopţiei are ca scop promovarea adopţiilor şi propunerea de soluţii pentru simplificarea procedurilor din domeniu şi este considerată o ocazie pentru promovarea valorilor fundamentale ale familiei şi pentru sublinierea importanţei faptului că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească şi să se simtă iubit.

DGASPC Sector 2 va marca Ziua Adopţiei în cadrul evenimentului "E ziua ta, copile!" care se va desfăşura în data de 1 iunie 2019, în Parcul de Agrement Tei, între orele 11.00-13.00, instituţia sărbătorind astfel, în aceeaşi zi, atât Ziua Internaţională a Copilului, cât şi ziua dedicată promovării adopţiei.

Adopţia reprezintă o şansă la o viaţă mai bună pentru toţi copiii a căror reîntoarcere în familia biologică nu este posibilă. Toţi factorii de decizie implicaţi în procesul adopţiei urmăresc într-un ritm susţinut integrarea în familii, prin această procedură a adopţiei, a copiilor declaraţi ca fiind, din punct de vedere legal, adoptabili. Pentru toţi cei care contribuie la realizarea adopţiilor, este o bucurie de fiecare dată când o familie adoptatoare se decide să facă acest pas important care schimbă vieţile copiilor în bine.

Potrivit legislaţiei în vigoare, persoana/familia care doreşte să adopte trebuie să fie atestată ca persoană/familie adoptatoare. Atestatul se obţine la cerere, în urma parcurgerii unui proces de evaluare de către solicitant. Atestatul de persoană/familie adoptatoare certifică îndeplinirea condiţiilor materiale şi a garanţiilor morale necesare creşterii, educării şi dezvoltării armonioase a copilului precum şi existenţa abilităţilor parentale formate şi dezvoltate pe parcursul procesului de evaluare. Este o realitate care necesită o mai mare conştientizare faptul că susţinerea şi motivarea părinţilor potenţial adoptatori poate creşte în mod real numărul anual de adopţii.

La nivelul D.G.A.S.P.C Sector 2, în cursul anului 2018, au fost emise 50 atestate pentru familii potenţial adoptatoare şi 22 de copii au avut sansa să-şi găsească o familie prin adopţie. Cei 22 de copii provin din reţeaua de asistenţă maternală a instituţiei.

"Reţeaua de asistenţă maternală a DGASPC Sector 2 cuprinde, în medie, 95 de asistenţi maternali profesionişti la care au fost plasaţi copii cu măsură specială de protecţie, potrivit legislaţiei în vigoare. Efortul bugetar susţinut din bugetul local al Sectorului 2 pentru asigurarea furnizării serviciilor sociale de calitate către aceşti beneficiari, în ultimii cinci ani, mai exact în perioada ianuarie 2014-decembrie 2018, a fost în suma de 9.808.644 lei", afirmă edilul Sectorului 2,  Mugur Mihai Toader.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: