Publicat: 1 Decembrie, 2012 - 13:55
Share

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, la 1 Decembrie 2012, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti a fost oficiată o slujbă de Te Deum. Slujba a fost săvârşită de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi pe Colina Bucuriei.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârşit slujba de pomenire a celor care au fost făuritorii Unirii din 1918 şi în acelaşi timp am mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român şi mai ales pentru marea binefacere a darului unităţii naţionale care s-a concretizat în Statul Unitar Român din 1918. Cu prilejul zilei naţionale a României, acest Te Deum ne arată deodată că trebuie să ne exprimăm recunoştinţa faţă de Dumnezeu şi în acelaşi timp să-i cerem ajutor pentru a menţine şi cultiva darul unităţii naţionale şi demnitatea poporului român”, a spus Preafericirea Sa.

Ziua de 1 Decembrie este Ziua Naţională a ţării noastre, în amintirea celor peste 100.000 de români adunaţi pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia, care au cerut Unirea Transilvaniei cu Ţara. Marea Adunare Naţională, constituită din 1.228 de delegaţi, a adoptat o rezoluţie care consfinţea Unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (teritoriul dintre râurile Mureş, Tisa şi fluviul Dunărea) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, de Ziua Naţională a României, în catedralele eparhiale, bisericile parohiale şi mânăstireşti din ţară şi străinătate, precum şi în paraclisele şcolilor de teologie ortodoxă este oficiată slujba specifică Te Deum şi sunt pomeniţi eroii neamului românesc care au înfăptuit unitatea naţională a românilor în anul 1918.