Publicat: 14 August, 2020 - 13:03
Share

Începând din acest an 16 august este declarată prin lege "Ziua Naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor"

În această zi vor fi iluminate în roşu, între orele 20.00-24.00, mai multe clădiri publice precum: Parlamentul României, Guvernul României, Arcul de Triumf din Bucureşti, Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, aduce în cea de-a patra ediţie a programului Teatru în TVR, exact în 16 august, spectacolul memorial "Brâncovenii", în regia Ivonei Boitan. O producţie a Asociaţiei Culturale Zona

Textul este scris de părintele Bogdan Aurel Teleanu, preot la Parohia Sfântul Pantelimon.

"De n-or înţelege copiii noştri, totu-i zadarnic, toată osteneala, la ce mi-e bună pilda, de n-o urmează nimeni"
În 15 august 1714, de marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, la Istanbul era ucis domnitorul Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul domnesc Ianache.

"Spectacolul ne spune povestea unui domnitor dar prin încercări şi greutăţi seamănă cu viaţa noastră. Şi Constantin Brâncoveanu a înfruntat greutăţi în familie, trădarea celor apropiaţi, invidiile, duşmăniile, ura. Pentru că înainte de a fi sfânt, domnitor, înainte de a fi ctitor, înainte de a fi iniţiatorul unui stil arhitectural, Constantin Brâncoveanu a fost un om, un soţ, un tată. El şi-a trăit viaţa trecând de la un palier al vieţii la altul, o viaţă complexă, un arabesc asemănător cu dantelele din piatră ce-i definesc stilul, un joc al efemerităţii cu eternitatea. Spectacolul Brâncovenii lansează spectatorilor invitaţia de a descoperi omul din spatele domnitorului şi domnitorul care ne-a dat sfântul. Totul cât se poate de bine documentat din punct de vedere istoric dar cu un parcurs scenic viu şi provocator" - Ivona Boitan

Distribuţia:
Cu participarea extraordinara a actorului Constantin Codrescu
Maria Brâncoveanu - Ana Calciu
Constantin Brâncoveanu - Tomi Cristin
Păuna Cantacuzino - Magda Catone
Antim Ivireanul - Mihai Coada
Constantin Cantacuzino - Mircea Constantinescu
Vizirul - Tiberiu Păun
Ştefan Brâncoveanu - Bogdan Iacob
Stanca Brâncoveanu - Dana Rusu
Pictorul - Alex Mirea
Scenografie şi costume: Ileana Zirra

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: