Publicat: 30 Iulie, 2013 - 12:20
Share

Astăzi este Ziua Națională a Regatului Maroc, care aniversează paisprezece ani de la înscăunarea Regelui Mohamed VI.

Numele oficial: Regatul Maroc
Capitala: Rabat
Suprafaţa: 446.300 kmp
Populaţia: 32.726.000 locuitori

Localizare
Africa de Nord, cu ieşire la Oceanul Atlantic şi Marea Mediterană între Algeria şi Sahara de Vest

Geografie
Relief: munţi înconjuraţi de platouri în nord şi interior, văi intermontane, câmpii fertile de-a lungul coastelor
Clima: mediteraneană, mai aridă în interior
Altitudine minimă: Sebkha Tah, 55 m
Altitudine maximă: Jbel Toubkal, 4,165 m

Populaţie
Grupuri etnice: 99.1% arabi berberi, 0.2% evrei, 0.7% alte grupuri
Religie: 97% musulmani, 1,1% crestini, s.a.
Limbi vorbite: araba (limba oficială), dialecte berbere, franceza (răspândită în mediul de afaceri)

Forma de guvernământ: monarhie constituţională
Sărbătoarea naţională: 30 Iulie (Ziua Tronului - Înscăunarea Regelui Mohamed VI, 1999)

Moneda: Dirhamul marocan

Istorie
În antichitate, teritoriul Marocului era ocupat de triburi berbere, care au creat regatul Mauritaniei; în zona de litoral au fost întemeiate colonii feniciene, care au trecut ulterior sub autoritatea Cartaginei. Între secolele X şi XVII, Marocul a fost stăpânit de dinastiile: Idristica, Fatimida, Almorayda, Merinida. De la jumătatea secolului XIX a devenit ţinta tendinţelor coloniale ale Franţei, Spaniei, Marii Britanii şi Germaniei. Marocul şi-a dobândit independenţa în faţa Franţei la 2 Martie 1956, la 14 Septembrie 1957 proclamându-se regat, şi, din 1962, monarhie constituţională. La moartea regelui Mohamed al V-lea, tronul este ocupat de fiul acestuia, Hassan al II-lea. În 1999 Mohamed al VI-lea preia puterea. Marocul are pretenţii teritoriale asupra Saharei de Vest şi a administrat cea mai mare parte a teritoriului acesteia încă din 1975. Statutul Saharei de Vest este încă disputat, aşteptându-se referendumul ONU.
Pe data de 16 Mai 2003, terorişti desprte care se crede că ar fi avut legături cu reţeaua al-Qaeda au ucis 33 de persoane în mai multe atacuri simultane.Patru bombe au vizat un imobile israeliene, spaniole şi belgiene din Casablanca. În 2004, în atentatele cu bombă de la Madrid, mai mulţi marocani au fost implicaţi.
Un val de atentate sinucigaşe a lovit Casablanca în Martie şi Aprilie 2007. Autorităţile nu au fost sigure că atacurile aveau vreo legătură între ele.
În 2011, zeci de mii de protestatari s-au adunat în mai multe oraşe din Maroc, cerând instaurarea unei monarhii constituţionale, în cadrul a ceea ce a fost denumit Mişcarea 20 Februarie. Regele Mohammed VI a răspuns acestor cerinţe promiţând reforme, care au constat într-un referendum constituţional, în lina Iulie. Susţinătorii Mişcării 20 Februarie au cerut boicotarea referendumului, catalogând reformele propuse ca insuficiente şi afirmând că scopul acestuia era consolidarea poziţiei regelui de "arbitru suprem" al vieţii politice şi instituţionale.

Cultura
Pe parcursul istoriei, Marocul a fost influenţat de numeroase culturi, de civilizaţia feniciană, greacă, cartagineză sau romană. Creştinismul s-a răspândit în regiune încă din perioada romană, supravieţuind invaziei arabe. Drintre influenţele recente, cea mai puternică s-a dovedit a fi cea franceză.


Situare
În nord-vestul Africii, regatul Marocului are o lungă linie de coastă care de la Oceanul Atlantic ajunge până la Marea Mediterană prin Stâmtoarea Gibraltar. Se invecinează cu Algeria la est, desi aceasta granita este inchisa, Sahara de Vest la sud, are Marea Mediterana la nord si Oceanul Atlantic la vest. Tara dispune de un relief predominant muntos, reprezentat de Muntii Atlas si Antiatlas. La sud se afla o portiune restransa de desert, in vest campii litorale, precum si un platou cu 1300m altitudine. In nord se afla Muntii Rif

Oraşe
Rabat este capitala ţării, un oraş modern care şi-a păstrat intact farmecul celor 1001 nopţi. Vechea Medina şi Palatul Regal sunt doar câteva dintre atracţiile turistice de aici. Tot aici, puteti vizita Turnul Hassan, grandiosul minaret al unei imense moschee incomplete din sec.XII, Mausoleul Mohammed V, exemplu de arhitectura marocană, dar şi Muzeul Artizanatului. De asemenea, în zonă există şi Royal Golf Dar Es-Salam, un magnific câmp de golf cu 45 de găuri, ambientat într-un cadru cu vegetaţie luxuriantă. Casablanca este capitala economică a regatului şi cel mai mare port marocan. Marrakech, fondat în 1062, este supranumit "Perla Sudului", fiind situat într-o oază înconjurată de palmieri. Oraşul este foarte apreciat de turişti pentru frumuseţea monumentelor arhitectonice şi decoraţiunile care împodobesc mormintele monarhilor dinastiilor antice.


Clima
Clima variază în funcţie de latitudine, predominantă fiind cea mediteraneeană. În timp ce la Atlantic, vremea este îmblânzită de vânt, sudul resimte apropierea Saharei. În regiunile muntoase, vara este călduroasă, iar iarna rece şi ploioasă.


Relaţiile diplomatice ale Marocului cu România

Relaţiile diplomatice dintre cele două ţări au fost stabilite la 20 Februarie 1962.
România a deschis ambasada la Rabat la 20 August 1962 şi a numit ambasador rezident în 1969.
Marocul a deschis ambasada la Bucureşti la 30 Iunie 1971, condusă, din mai 1973, de ambasador rezident.
Ambasadorul extraordinar si plenipotentiar, desemnat si agreat, al Romaniei in Regatul Maroc este doamna Simona Mariana IOAN, care se află la Rabat începand din data de 16 Octombrie 2011.
Ambasadorul Regatului Maroc la Bucureşti este doamna Faouz Al ACHCHABI, din 15 Octombrie 2011.

Relaţiile economice ale Marocului cu România

Comisia mixtă funcţionează în baza prevederilor "Acordului privind constituirea, organizarea şi funcţionarea Comisiei mixte guvernamentale româno-marocane de cooperare economică şi tehnică", semnat la Bucureşti, la 28 iunie 1978.
Până în prezent, au avut loc nouă sesiuni, ultima în Maroc, în noiembrie 2008.
Sesiunile Comisiei mixte sunt co-prezidate de miniştrii de externe din cele două ţări.

Relaţii culturale şi ştiinţifice ale Marocului cu România

Pe baza Acordului guvernamental de colaborare culturală (din 1969), au fost încheiate, periodic, programe de aplicare. Ultimul, pentru anii 2008-2011, a fost semnat, la Rabat, cu ocazia vizitei ministrului român al afacerilor externe, în ianuarie 2008.
În perioada 1972-1980, un important număr de cadre didactice române (între 400-500 persoane) au predat în şcoli medii şi profesionale din Maroc. De asemenea, un grup de experţi români a acordat asistenţă tehnică în domeniul prospectării geologice.
În ultimii ani, un număr semnificativ de tineri marocani a optat pentru efectuarea studiilor universitare şi post-universitare în România. Principalele domenii alese sunt medicina, farmacia şi construcţiile civile, iar principalele centre universitare alese sunt Cluj-Napoca, Iaşi, Bucureşti, Timişoara.

Relaţii consulare ale Marocului cu România

În decembrie 1971, a fost semnat Acordul pentru desfiinţarea tuturor categoriilor de vize dintre cele două ţări.
La 15 mai 1996 acordul a fost suspendat unilateral de către România (pentru titularii de paşapoarte simple). Partea marocană nu a adoptat contramăsuri, astfel încât cetăţenii români - indiferent de categoria paşaportului - pot călători în Maroc fără vize de intrare, pentru o durată de maximum 90 de zile calendarstice (scop turistic).
La 26 august 1997, a fost semnat « Acordul de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Regatului Maroc în domeniul luptei împotriva traficului de droguri, crimei organizate şi emigraţiei clandestine », intrat în vigoare la 26 iulie 2006.
Comunitatea românească în Maroc este estimată la circa 500 rezidenţi români din care circa 200 sunt tinere căsătorite cu cetateni marocani, aproximativ 80 cooperanţi (în principal în învăţământul tehnic) pe bază de contract, iar circa 220 rezidenţi pe cont propriu.

Colaborarea pe plan internaţional

Între România şi Maroc se realizează o conlucrare bună în cadrul ONU şi al altor organisme internaţionale, manifestată prin sprijinirea reciprocă a iniţiativelor şi candidaturilor.