Publicat: 29 Octombrie, 2013 - 07:51
Share

Astăzi, Turcia îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, care reprezintă Ziua proclamării Republicii (în 1923).

Primele contacte româno-turce datează de la sfârşitul secolului al XIV-lea, când domnitorii Ţărilor Române au început să trimită solii la Înalta Poartă. Ulterior, începând din secolul al XVI-lea, a fost instituită tradiţia reprezentării domnitorilor români prin agenţi diplomatici, denumiţi "capuchehaia", rezidenţi în capitala otomană.

Întrerupte în anul 1877, relaţiile diplomatice au fost reluate, la nivel de legaţie, în luna noiembrie 1878.

În anul 1938, relaţiile dintre cele două state au fost ridicate la nivel de ambasadă.


Situare geografică:

Turcia se află în sud-estul Europei şi sud-estul Asiei (partea de la vest de Bosfor face parte din Europa), cu iesire la Marea Neagra, intre Bulgaria si Georgia, şi cu ieşire la Marea Egee şi Mediterană, între Grecia şi Siria


Istorie

Republica Turcia a fost întemeiată la 29 octombrie 1923 din rămăşiţele Imperiului Otoman. Originile Turciei moderne încep odată cu sosirea triburilor turce în Anatolia, în secolul al XI-lea. În urma înfrângerii turcilor selgiucizi de către mongoli, un vid de putere a permis noii dinastii otomane să devină o forţă importantă în regiune. În secolul al XVI-lea, ajuns la întinderea maximă, Imperiul Otoman acoperea Anatolia, Africa de Nord, Orientul Apropiat, Europa de sud-est şi Caucazul. După înfrângerea suferită în primul război mondial, puterile învingătoare au căutat împărţirea imperiului prin Tratatul de la Sevres. Cu sprijinul aliaţilor, Grecia a invadat şi ocupat orasul Izmir, în conformitate cu Tratatul. La 19 mai 1919 a fost iniţiată o mişcare naţionalistă sub conducerea lui Mustafa Kemal Ataturk Pasa, un comandant militar care s-a stins în cursul bătăliei de la Gallipoli. Kemal Pasa a încercat revocarea termenilor tratatului semnaţi de sultan la Istanbul, mobilizând fiecare parte a societăţii turceşti, în ceea ce a devenit războiul turc de independenţă (în turcă: Kurtulus Savasi).

La 18 septembrie, 1922, armatele de ocupaţie ale Antantei au fost învinse şi ţara eliberată. A urmat abdicarea sultanului la 1 noiembrie 1922, astfel încheindu-se 631 de ani de stăpânire otomană. În 1923 Tratatul de la Lausanne a recunoscut suveranitatea noii Republici Turce, iar Kemal a primit supranumele de Ataturk (însemnând Părintele Turciei) şi a devenit primul preşedinte al ţării. El a instituit mai multe reforme care au modernizat Turcia, desprinzând-o de trecutul ei otoman.

În prezent, există conflicte interne cu populaţia kurdă, care luptă pentru un declararea unui stat independent.


Profil socio-economic

Potrivit FMI, Turcia ocupă locul 16 în lume ca potenţial al economiei naţionale (cu un PIB la paritatea puterii de cumpărare de 1110 miliarde USD în 2010, respectiv 15.056 USD/locuitor) şi locul 6 în Europa.

Economia Turciei a crescut cu 8,8% în al doilea trimestru al anului 2011, comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2010.

Rata inflaţiei, în octombrie 2011, a urcat la 7,7%. Rata şomajului a scăzut, de la 10,6% (iulie 2010) la 9,1% (iulie 2011), faţă de 11,9% în decembrie 2010.


Forma de guvernământ: republică parlamentară

Şeful statului: preşedinteleAbdullah Gül. Alegerile prezidenţiale au avut loc la 28 august 2007. În urma votului parlamentarilor turci, Abdullah Gul, candidatul propus de AKP, a fost ales Preşedinte.

Primul ministru: Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP).

Parlamentul: unicameral (Marea Adunare Naţională), preşedinte Cemil Çıçek.

Ministrul afacerilor externe: Ahmet Davutoğlu

Ministrul pentru afaceri europene şi Negociator şef în relaţia cu UE: Egemen Bağış

Partidele politice parlamentare:

- Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) – fondat în 2001, condus de Recep Tayyip Erdoğan, partid de guvernământ din 2002.
- Partidul Republican al Poporului (CHP) – înfiinţat la 9 septembrie 1923 de Mustafa Kemal Ataturk. Preşedinte Kemal Kılıçdaroğlu. Centru-stânga.
- Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP) - înfiinţat în 1969. Preşedinte – Devlet Bahceli. Naţionalist.
- Partidul Păcii şi Democraţiei (BDP) - înfiinţat în decembrie 2009. Co-preşedinţi Selahattin Demirtas şi Gultan Kisanak. Orientare pro-kurdă.

Alegerile parlamentare din 12 iunie 2011. Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a obţinut 49,91 % din voturile electoratului (jumătate din voturile eligibile). Rezultatele au configurat următoarea situaţie:

- Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP): 49,91 % voturi, 21,4 milioane votanţi, 327 locuri în parlament
- Partidul Republican al Poporului (CHP): 25,91 % voturi, 11,1 milioane votanţi, 135 locuri în parlament
- Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP): 12,99 % voturi, 5,6 milioane votanţi, 53 locuri în parlament
- Candidaţi independenţi: 2,8 milioane voturi, 35 locuri în parlament susţinuţi de Partidul Păcii şi Democraţiei


Relaţii bilaterale

Relaţiile României cu Turcia sunt foarte bune şi cunosc un dinamism crescut, pe fondul dialogului politic intens. La 12 decembrie 2011, a fost semnat, la Ankara, cu prilejul vizitei de stat a Preşedintelui României, Declaraţia comună a Parteneriatului Strategic cu Turcia. În prezent, este în curs de elaborare Planul de acţiuni subsumat Parteneriatului Strategic.

În noiembrie 2008, s-au împlinit 130 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turcia, eveniment marcat prin organizarea, în comun, de către partea română şi turcă, a unei expoziţii de documente diplomatice, la Bucureşti şi Ankara.

Misiuni ale României

- Ambasada României la Ankara: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa, domnul Radu Onofrei (prezentarea scrisorilor de acreditare la data de 26 octombrie 2011).
- Consulate Generale de la Istanbul: consul general doamna Ştefania Greavu
- Consulatul General de la Izmir: consul general domnul Cosmin Lotreanu
- Consulate onorifice: Bursa, Edirne, Antalya, Konya

Misiuni ale Turciei

- Ambasada Republicii Turcia la Bucureşti: ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, Excelenţa Sa, domnul Őmür Şölendil, (prezentarea scrisorilor de acreditare la 23 mai 2011).
- Consulate generale: Constanţa
- Consulate onorifice: Cluj-Napoca, Iaşi


Cooperare economică

După valoarea schimburilor comerciale, Turcia este primul partener comercial al României din afara UE şi al cincilea partener în cadrul schimburilor internaţionale totale ale României (după Germania, Italia, Franţa şi Ungaria), respectiv al 4-lea partener la export şi al 9-lea la import.

În 2010, comparativ cu 2009, valoarea totală a schimburilor comerciale au crescut cu +47,21%, exportul cu +76,64% şi importul cu +17,96%.

În 2011 (11 luni), schimburile comerciale bilaterale au crescut cu 9,72% faţă de intervalul asemănător din 2010, din care: exportul cu 9,72% si importul cu 10,59%.

La 30 septembrie 2011 erau înregistrate în România 12.388 societăţi comerciale cu capital turc (din care: 352 in 2011), cu o valoare a capitalului social subscris de 384,1 milioane euro (respectiv 552,8 milioane dolari), reprezentând 1,22% din totalul capitalului subscris de investitorii străini in România. După valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul 16 in clasamentul pe ţări de rezidenţă al investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină, respectiv locul 3 după numărul de societăţi înregistrate în România, în perioada 1991 - sept. 2011.

România este unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, în perioada de referinţă, fiind pe locul 12 la export şi pe locul 15 la import.