Publicat: 3 Aprilie, 2016 - 11:33
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis duminică, 3 aprilie a.c., un mesaj cu ocazia sărbătoririi 'Zilei NATO în România'.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

'Duminică, 3 aprilie 2016, România aniversează Ziua NATO în România, sărbătoare publică dedicată democrației și spiritului euro-atlantic, precum și apartenenței țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din lume.

România a devenit, în urmă cu 12 ani, membru cu drepturi depline al Alianței Nord Atlantice. Aderarea la NATO constituie unul dintre cele mai remarcabile succese ale politicii externe contemporane a țării noastre. Ea este, totodată, un moment cu puternice reverberații istorice, consacrând atât apartenența la sistemul de valori euro-atlantice, cât și asigurarea celor mai puternice garanții de securitate pentru România.

Pe fondul provocărilor și al evoluțiilor imprevizibile ce caracterizează actualul mediu de securitate, Alianța Nord-Atlantică se află în plin proces de adaptare la noile condiții geostrategice. În acest context, România, pentru care întărirea relevanței și eficacității NATO ca pilon fundamental al securității euro-atlantice este un obiectiv central, își valorifică profilul strategic bine conturat și contribuie activ la misiunile și operațiile Alianței.

În consonanță cu noile realități geopolitice ale Europei și ale imediatei vecinătăți, țara noastră se aliniază demersurilor NATO de consolidare a apărării colective, în special în flancul estic al Alianței. Pentru aceasta, în perspectiva Summitului NATO de la Varșovia, România urmărește îndeaproape consolidarea relației transatlantice și promovarea valorilor euro-atlantice în vecinătate, pentru asigurarea unui mediu de securitate stabil și predictibil, în spiritul Declarației comune privind Solidaritatea Aliată și Responsabilitatea Comună a șefilor de stat din Europa Centrală și de Est, adoptată cu ocazia reuniunii de la București, din luna noiembrie 2015.

În aceste momente solemne, se cuvine să aducem un pios omagiu militarilor români care s-au jertfit pentru valorile și principiile lumii democratice, în cadrul misiunilor și operațiilor Alianței. Exemplul lor de curaj și devotament, felul în care și-au slujit țara necondiționat, chiar cu prețul propriei vieți, reprezintă repere de demnitate și onoare pentru noi toți. Prin modul în care vom ști să milităm și în viitor pentru valorile civilizației noastre pe care ei le-au apărat, vom dovedi că sacrificiul lor nu a fost în zadar'.

Departamentul Comunicare Publică