17 iunie 2021

Ziua Trans-Naţională a Rezistenţei Romilor

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Duminică pe 16 Mai, cu ocazia Zilei Rezistenţei Romilor, celebrăm împreună rezistenţa istorică de care au dat dovadă strămoşii noştri închişi în lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau şi pentru a ne opune valului în creştere al extremei drepte şi al urii în Europa dar şi în restul lumii.

Astfel marcăm împreună 77 de ani de la răscoala romilor din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau. În acea zi din 1944, prizonierii romi ai aşa-numitului Zigeunerlager din lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, după ce au auzit de lichidarea iminentă a lagărului, s-au ridicat împotriva gărzilor naziste înarmaţi doar cu ciocane, târnăcoape şi lopeţi. Ca urmare a sfidării lor, niciun rom nu a murit în camerele de gazare în acea zi. Revolta romilor împotriva naziştilor este singura răscoală înregistrată la Auschwitz şi este acum comemorată pe scară largă ca Ziua Rezistenţei Romilor.

Europa trebuie să lase în urmă istoria sa întunecată de opresiune, rasism şi genocid. Nazismul şi fascismul sunt adesea văzute ca fiind aberaţ ii în istoria europeană. Dar în perioade de criză, când populiştii şi militanţii de extremă dreaptă se ridică la putere, istoria adesea se repetă. La alegerile recente din toată Europa am văzut că discursurile de ură, instigările la violenţa împotriva romilor şi utilizarea simbolurilor urii cresc periculos.

Pe 16 mai, sub o temă comună „să ne ridicăm împotriva extremei drepte”, cerem liderilor ţărilor noastre dar şi conducerii Uniunii Europene să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că cei peste 12 milioane de romi care trăiesc în Europa sunt protejaţi. De asemenea, cerem tuturor romilor care ne aud chemarea să ni se alăture pentru a ne demonstra rezistenţa istorică în faţa oricărei ameninţări la adresa comunităţilor, valorilor şi culturii noastre.

Inspiraţi de curajul strămoşilor noştri care s-au ridicat împotriva naziştilor în cele mai oribile şi fără speranţă condiţii, organizăm Săptămâna Transnaţională a Rezistenţei Romilor în perioada 9-16 mai, într-o serie de activităţi şi evenimente online şi offline.

Activităţile comemorative vor atinge apogeul duminică, 16 mai, la ora 17:00, cu marşuri locale de rezistenţă la romi organizate în inimile comunităţilor noastre din Europa. Marşul este organizat sub o temă comună pentru a aprinde flăcările rezistenţei împotriva urii, a ultra-naţionalismului în creştere şi a populismului. Pentru a ne opune creşterii partidelor şi mişcărilor ultra-naţionaliste de extremă dreaptă din Europa, ne vom aduna afară pentru a zbura steagul romilor şi a aprinde focuri ca simbol că suntem hotărâţi să menţinem vie flacăra Rezistenţei romilor.

Activiştii, membrii familiei şi prietenii se vor aduna pentru a-şi aminti de luptătorii din rezistenţa romilor, aprinzând simbolic focuri pentru a dovedi că focul poate vindeca, inspira, unifica şi purifica. Procedând astfel, vom revendica în mod activ forţa elementară a focului din ura crematoriului de la Auschwitz şi vom aprinde o nouă hotărâre de a lucra împreună pentru dezvoltarea comunităţilor noastre!

Ce facem exact?

– Ieşim împreună, la ora 17:00 în comunităţile noastre

– Fluturăm steagul romilor

– Strigăm că „Am rezistat, rezistăm şi vom rezista”

– Aprindem un foc care să simbolizeze rezistenţa romilor, cu care sperăm să curăţăm istoria „murdară” a Europei

– Ne adunăm în mod responsabil, în grupuri nu mai mari de 10 oameni, purtând măşti şi respectând recomandările de distanţare fizică!

– Pornim o filmare LIVE pe Facebook, folosim #ZiuaRezistenţei şi dăm tag paginii de Facebook Aresel pentru a ne solidariza si a dovedi unitate cu toate celelalte comunităţi de romi care vor face acelaşi lucru în acelaşi timp prin Europa.