26 iunie 2022

Ziua Unirii pentru dezbinați și dezbinator

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Degeaba a rostit președintele un adevăr memorabil și valabil și după un secol și jumătate. Cineva i l-a formulat cu suficient spirit ironic știind că unii cetățeni români vor observa contradicția. Una zice și alta fumează. ”Unirea de la 24 Ianuarie 1859 demonstrează cât de importantă este existența unui proiect care să coaguleze energiile poporului nostru”.

Ceea ce a remarcat președintele la înaintașii săi nu poate nici măcar să încerce a pune în operă.

Discursul aniversar al președintelui Iohannis nu-i decît un moment într-o desfășurare a unui protocol. În calendar a venit rîndul Zilei Unirii. El a ținut un discurs de Ziua Unirii. Pentru că Iașii sunt departe și pentru că acolo au fost fluierați și mai puțin aplaudați predecesorii săi, și pentru că acolo ar fi fost la concurență cu George Simion și cu simpatizanții AUR, Klaus Iohannis a mai inventat o aniversare care să justifice organizarea evenimentului pe malurile Dîmboviței. S-a prefăcut că marchează și 160 de ani de existență a capitalei României la București. Pentru că aniversarea era trasă de păr și nu a fost marcată prin nimic pe nicăieri, președintele și echipa lui au mai adăugat și decorarea drapelelor de luptă a două brigăzi și un batalion (cel al Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, al Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice „Alexandru Ioan Cuza” și al Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă”).

Așa a marcat președintele nostru o zi istorică de muncă, zicînd că respectă trecutul și nu trece nepăsător pe lîngă prezent. Drept pentru care, în locul unei mobilizări a populației la unitate și solidaritate, în locul unei campanii de relansare a încrederii prăbușite a cetățenilor români, Klaus Iohannis a mai spoit cîteva fraze de discurs găunos. Iată cum începe Klaus Iohannis anul politic 2022 și care este programul său:

Dragi români,
Trăim vremuri marcate de numeroase provocări, iar pandemia de COVID-19 a schimbat radical realitatea cu care eram obișnuiți, obligându-ne să adoptăm măsuri dificile, să facem sacrificii, dar și eforturi substanțiale pentru depășirea acestei crize.Complexitatea acestei perioade reclamă soluții coerente și durabile. Așa cum am dovedit de atâtea ori în momentele de cumpănă, (care or fi fost acelea pentru Klaus Iohannis–n.a.) vom continua să facem tot ce este necesar pentru progresul României, pentru apărarea valorilor democratice și pentru protejarea drepturilor și a libertăților fundamentale. La fel ca în perioada care a urmat Unirii Principatelor Române, avem astăzi instrumentele și resursele necesare pentru a moderniza România. Națiunea română este mai puternică atunci când este solidară și trebuie să prețuim lucrurile care ne unesc pentru a ne fi mai ușor să luptăm cu cele care ne dezbină. Să acționăm, așadar, zi de zi, cu aceeași tenacitate pentru consolidarea parcursului european și democratic al țării noastre! Vă mulțumesc și vă doresc multă sănătate! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!”

Cam în stilul acesta ar fi vorbit un Cațavencu în anii de glorie ai Uniunii Europene, cum este și acest 2022!