18 august 2022

Ziua Veteranilor de Război, cinstită de Forţele Navale Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marinarii militari participă vineri, 29 aprilie, la o serie de activităţi dedicate „Zilei Veteranilor de Război”, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiile făcute de înaintaşii noştri pe câmpurile de luptă, pentru apărarea independenţei şi integrităţii teritoriale a României.

Această dată a fost stabilită prin Hotărâre de Guvern, în urma Înaltului Decret din data de 29 aprilie 1902, promulgat de Regele Carol I, la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă, prin care a fost instituit, pentru prima dată, titlul de „Veteran de Război”.

La Constanţa, ceremonia de comemorare a veteranilor căzuţi la datorie va avea loc, începând cu ora 11.00, în Cimitirul Central, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, iar la Mangalia, marinarii militari vor participa la o ceremonie militară şi religioasă şi vor depune coroane de flori la Monumentul Eroilor din Piaţa Republicii, de la ora 09.00.

Marinarii fluviali şi infanteriştii marini vor participa, la ora 12.00, în garnizoanele Tulcea, la Troiţa Eroilor Marinari, şi Babadag, la Monumentul Eroilor, la ceremonii militare şi religioase, pentru a-i comemora pe militarii români care au luptat în numele independenţei ţării.

În Bucureşti, la Monumentul Eroilor Patriei din faţa Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, conducerea şi reprezentanţi ai Statului Major al Forţelor Navale vor participa, începând cu ora 10.00, la ceremonia militară şi religioasă.

În semn de respect şi apreciere, reprezentanţii Forţelor Navale Române, în parteneriat cu Asociaţia „Alături de Eroi”, vor oferi cadouri unor veterani de război din garnizoanele Brăila şi Tulcea.

La activităţi, vor participa cadre militare, reprezentanţi ai autorităţilor locale, veterani de război şi elevi.

Biroul informare şi relaţii publice