5 februarie 2023

Zuckerman și alții, pe Dealul Feleacului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

După ce Coana Joițica a plecat într-un sejur ceva mai cenușiu la pîrnaie, ultima sa jonglerie cu drona imobiliară a trecut într-o aparent nouă gestiune. Adică tot la Alexandrov, tot la Cluj-Napoca (adică, tot la Emil Boc și interesele fostului PD), la care s-au adăugat Maricel Păcuraru, personaj cu antecedente și prezențe repetate în justiția română, și Miron Mitrea (după unii, tovarăș de celulă cu Păcuraru), plus pupilul Bobby Păunescu, o fostă speranță ajunsă la început de chelie, mare amator de capodopere neîncepute sau ratate, relansat după eșecul de la studiourile Buftea și după atîtea altele în televiziune și film și, la urmă, pentru imagine sau pentru combătut (și cine mai știe ce), Cozmin Gușă.

Această afacere veselă și bombastică, ivită după marele tun al lui Michael Chezan (al pocăiților din PDL Chicago!) dat în Cluj-Napoca acum niște ani, are stilul aceluiași grup de interese și al învîrtiților în imobiliare de la poalele, dar și de pe coastele Feleacului. De data aceasta, pentru sonoritate, au mai agățat un nume. Fostul ambasador SUA la București, Adrian Zuckerman. Bobby Păunescu, odrasla,  dar și vocea în afaceri lunecoase a lui George Constantin Păunescu, împreună cu Alexandra Păcuraru, reprezentanta și fiica lui Maricel Păcuraru (aflat la a 57 amînare într-un alt dosar penal derulat după o pedeapsă penală ispășită cu brio!), și cu Adrian Zuckerman au ieșit la vedere și la declarații pentru relansarea megaproiectului „ascunsei“ la Tîrgșor, Elena Udrea.

Cel mai tare ne-a surprins aranjamentul la cameră. În loc să coboare cu drona sau cu helicopterul, imobiliarii noștri au apărut simplu, de-a-n-picioarelea, cărați la fața locului de automobilele proprii sau cu taximetrele de marfă. Și cu voce dreasă și ton gomos și cu piepții umflați în pene ca să ne că…m pe noi de emoție și importanță, urmașii Elenei Udrea au transmis:

„Consorțiul PHG s-a alăturat Grupului TSC pentru a dezvolta cel mai mare proiect imobiliar din Sud Estul Europei. La Cluj, pe șantierul proiectului a fost prezent și fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman, care va reprezenta capitalul investițional american, sub egida mesajului ”Au venit americanii la Cluj”. Nu în ultimul rând, Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman va reprezenta întregul proiect la nivel internațional, în calitate de avocat al proiectului. Consorțiul PHG îi are ca acționari pe Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Gabriel Oprea și Iulian Horneț”.

Ori au vrut să ne ia fața, ori se credeau niște super-șmecheri, dar totuși niște pigmei pentru marele public! Prea ambițioși și prea flămînzi ca să nu riște, dar și prea anonimi și necredibili ca să facă vînzare, ei au ieșit la promoție cu gîndul să dea măcar o lovitură de imagine. Oricum, încă nu se știe cum l-au băgat în rețetă și la înaintare pe fostul ambasador Adrian Zuckerman.

Care să fi fost șpilul acestei combinații? Dacă „americanii sunt cu noi“, n-aveți ce ne cîrîi și nici ce opoziție să faceți, pare a fi gîndit Maricel Păcuraru, trimițîndu-și fata cea mare la înaintare. Tocătorul de bani al clanului Păunescu s-a ifosit și el lîngă fostul ambasador și astfel au făcut de o știre menită a amplifica vînzările halucinantului proiect imobiliar.

Tot montajul regizoral-scenografico-imobiliar s-a dezumflat în 48 de ore:

Contrar oricăror declarații făcute de oricine, nici eu și nici DLA Piper nu reprezentăm Smart City Development din Cluj. Nici eu și nici firma mea, DLA Piper, nu reprezentăm dezvoltatorul, acționarii, directorii, investitorii sau orice altă persoană implicată în proiect”, a transmis Adrian Zuckerman, încercînd să dispară rapid din cadrul imaginii-bombă.

Marele proiect imobiliar cu haleala livrată cu drona (numai la promovare!) a avut parte de a doua dezumflare spectaculoasă. Cum s-o fi ducînd mai departe, numai Dumnezeu știe. În încercările sale de a se naște, ne obligă să ne punem cîteva întrebări simple? Cum se dau autorizațiile de construcție la Cluj-Napoca unde nu apucă să facă afaceri decît cei din jurul Primăriei?

Asta este o treabă care ține mai mult de procurori decît de ziariști.

Apoi, ce a căutat Adrian Zuckerman la cadrul acelei știri? Ce să înțelegem din afirmația publică făcută de capii mai tineri ai „familiilor“ Păunescu și Păcuraru? Ce vrea să zică prezentarea asta?

„Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman, care va reprezenta capitalul investițional american, sub egida mesajului „Au venit americanii la Cluj”.

Domnul fost ambasador american ar fi urmat să bage sau să reprezinte banii altora, români sau americani, sub egida mesajului „Au venit americanii la Cluj”.

Care americani? De-a lui Chezan, de-a lui Al Capone sau de-a lui Donald Trump? S-a speriat Adrian Zuckerman și s-a retras ca electrocutat? Sau odraslele Păuneștilor și ale Păcurarilor au tras un fake ca să ne ia de proști iar romano-evreul-american s-a prins și a ieșit din cadru?

A existat un acord sau un interes de principiu pe care Adrian Zuckerman l-a denunțat din cauza „zgomotului“ neașteptat provocat de știre?

Nu este simplu de descifrat apariția și contrafacerea de imagine, mai ales din cauza precedentelor și al precedenților ambasadori. Fostul ambasador al SUA în România, numitul Mark Gitenstein, actualmente ambasador la Bruxelles, n-a putut să se retragă din misiune fără să facă niște învîrteli pe la Fondul Proprietatea. Și care învîrteli, în loc de investigații, s-au încheiat cu un fel de „mulțumim frumos pentru cît ați luat.“

Au mai trecut ambasadori americani prin România care s-au dedulcit la afaceri așa că încă ne mai sunt necesare cîteva lămuriri.

A vrut cumva fostul ambasador american să mai privească frumusețea Clujului de pe Feleac? Sau a venit pentru un privit la Lună, fermecat de juniorii Păunescu și Păcuraru?

Pînă la dezlegarea misterioasei prezențe, ne putem mulțumi și cu o concluzie privitoare la joncțiunea celor două familii, Păunescu și Păcuraru. Românii spun că așchia nu sare departe de trunchi. Mai actualizat și mai politic spus, nu doar copiii securiștilor și ai foștilor membri ai Comitetului Central dau tunuri și se luptă pentru cazan, ci și odraslele deținuților, cercetaților penal și ai miliardarilor de carton.