Buletin de presă al IGP din 10 iulie 2002

S U MA R: I. CARACTERIZAREA GENERALĂ A ZILEI PRECEDENTE II. ASPECTE JUDICIARE III. EVENIMENTE RUTIERE II. ASPECTE JUDICIARE

Braconaj - jud. Constanţa
Omor - jud. Galaţi
3. Viol - jud. Vaslui
4. Lovituri cauzatoare de moarte - jud. Constanţa
5. Tâlhărie - jud. Brăila
6. Omor - jud. Iaşi
7. Tentativă de omor jud. Dolj
8. Tâlhărie jud. Suceava

III. EVENIMENTE RUTIERE

1. Accident soldat cu deces şi răniri - jud. Călăraşi
2. Accident soldat cu deces şi răniri - jud. Constanţa

IV. AUTORI DE INFRACŢIUNI PRINŞI

1. Tâlhărie - jud. Argeş

I/1. În ultimele 24 de ore, unităţile centrale şi teritoriale de poliţie au desfăşurat activităţi de cercetare, constatare şi soluţionare a evenimentelor sesizate şi au participat la asigurarea ordinii şi liniştii publice pe raza de competenţă.
Dintre infracţiunile cu pericol social ridicat, prejudicii mari, mod de operare deosebit sau care au lezat grav viaţa şi integritatea persoanei au fost raportate producerea a 81 evenimente şi constatarea a 9 infracţiuni de natură economică, precum şi 37 infracţiuni de natură judiciară.
Pe linie de poliţie rutieră s-au înregistrat 22 accidente de circulaţie, din care: 11 în mediul urban şi 11 în mediul rural, soldate cu 6 morţi şi 22 răniţi grav.
Au fost aplicate 5659 amenzi în valoare totală de 3.848.144.000 lei
Au fost prinşi 42 de autori de infracţiuni dintre care, 11 figurau urmăriţi general, 10 infractori identificaţi şi prinşi în cauze cu A.N. şi 21 infractori care au comis fapte în ultimele 24 de ore.

X

II/1. În noaptea de 08/09.07.2002, în jurul orei 01.00, în timp ce îşi executa atribuţiunile de serviciu, paznicul de fond piscicol, MARIN MARCEL, de 32 ani, angajat la S.C.”EUXIN SPIRIT”S.R.L. din localitatea Corbu, a prins în flagrant pe numiţii FLORESCU MIHAI, de 18 ani, din Constanţa şi MIHAI SORIN DUMITRU, de 21 ani, din Corbu, care braconau în lacul ce aparţine societăţii.
Pentru reţinerea celor doi braconieri, paznicul a folosit arma din dotare, o puşcă marca I.J. calibru 12 şi, după ce a tras în plan vertical trei focuri de avertisment, a executat un foc şi asupra celor în cauză.
În urma executării focului, cei doi braconieri au fost reţinuţi, iar MARIN SORIN prezenta la antebraţul mâinii stângi mai multe plăgi deschise provocate de alice, fiind transportat la Spitalul Judeţean Constanţa, unde i s-au acordat îngrijiri medicale.
Cei doi sunt cercetaţi în stare de libertate.

II/2. În noaptea de 08/09 iulie a.c., ora 23,45, în timp ce se aflau într-o colibă din câmp, în imediata apropiere a satului Călmăţui, com. Griviţa, jud.Galaţi, CĂLIN COSTEL de 28 ani, din Griviţa, cunoscut cu antecedente penale, i-a aplicat o lovitură de cuţit în zona inimii consătencei sale MISTREANU LIVIA de 47 ani, agricultoare, care la scurt timp a decedat.
Actul de violenţă a fost precedat de o ceartă care a izbucnit în momentul în care victima l-a surprins pe unul dintre prietenii autorului făcându-i avansuri şi manifestându-se indecent faţa de fiica sa, în vârstă de 16 ani.
Echipa operativă complexă desfăşoară activităţi de cercetare cu cel în cauză în stare de reţinere, sub aspectul comiterii infracţiunii de omor.

II/3. La data de 07.07.2002, orele 08,00, B. F, de 16 ani, eleva, a sesizat Postul de Politie Stănileşti, jud. Vaslui, despre faptul ca a fost victima infractiunii de tentativa de viol comisa in urmatoarele imprejurari:
In timp ce se deplasa spre domiciliul sau din comuna Stanilesti, judetul Vaslui a fost acostata de: MOCANU OVIDIU de 23 ani, ZAHARIA CORNELIU, de 24 ani, si CROITORU CIPRIAN-IONEL, de 19 ani, toti fara ocupatie, fara antecedente penale, din mun. Husi, jud. Vaslui, care au incercat sa intretina fara voia ei raporturi sexuale, nereusind consumarea actului sexual.
In ziua de 09.07.2002, victima a fost prezentata la serviciul medico-legal Vaslui, care a concluzionat ca aceasta este deflorată si sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de viol.
Autorii urmeaza a fi prezentati la Parchetul de pe langa Judecatoria Husi, cu propunere de arestare preventiva pentru savarsirea infractiunii de viol.
Victima nu a reclamat in prima faza tentativa de viol de frica parintilor.

II/4. În seara zilei de 07.07.2002, ora 22.00, în incinta unui cafe-bar din localitatea Lanurile, com.Mereni, judeţul Constanţa, pe fondul consumului de alcool, a izbucnit un conflict spontan între CIOBANU ION, de 50 ani şi GRECU NICULAE, de 57 ani, fără ocupaţie, fără antecedente penale, ambii din localitate. În cursul acestui conflict, GRECU NICULAE i-a aplicat o lovitură cu palma lui CIOBANU ION, acesta din urmă s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se cu capul de pardoseala din ciment a cafe-barului. În urma acestei agresiuni, CIOBANU ION a fost internat la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa şi, cu toate îngrijirile medicale, a decedat în data de 08.07.2002.
A fost efectuată necropsia cadavrului, stabilindu-se că moartea a fost violentă, datorându-se hemoragiei şi contuziei meningo-cerebrale urmare a traumatismului cranian (cu fractură izolată os occipital) prin cădere de la mică înălţime. Leziunile craniene au legătură de cauzalitate cu decesul.
În urma cercetărilor a rezultat faptul că în seara comiterii agresiunii victima, CIOBANU ION, se afla în avansată stare de ebrietate şi a avut un comportament provocator la adresa agresorului.
Cercetările continuă de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa cu autorul, GRECU NICULAE, în stare de libertate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte.

II/5. IN DIMINEATZA ZILEI DE 09.07.2002, LA POSTUL DE POLITZIE CHISCANI JUD.BRAILA, S-A PREZENTAT NUMITUL BRAILEANU MIHAI, PAZNIC LA LIVADA S.C. AGRIDOR SRL BRAILA, CARE A RECLAMAT CA, IN SEARA ZILEI DE 8/9.07.2002, L-A SURPRINS PE LEU ENE, DE 32 ANI, DIN BRAILA, CUNOSCUT CU ANTECEDENTE PENALE, IN TIMP CE SUSTRAGEA FRUCTE, IAR PENTRU A-SI ASIGURA SCAPAREA L-A AMENINTZAT CU UN CUTZIT.
FAŢĂ DE AUTOR, IN BAZA PROBELOR ADMINISTRATE, PARCHETUL DE PE LANGA JUDECATORIA BRAILA A EMIS MANDAT DE ARESTARE PREVENTIVA PE 30 ZILE PENTRU INFRACTZIUNEA DE TALHARIE.

II/6. LA DATA DE 09.07.2002, ORA 08.30, LA POSTUL DE POLITIE VANATORI, JUD. IASI, S-A PREZENTAT NUMITUL BUDEANU GHITA DE 45 ANI, DIN LOCALITATE, DECLARAND CA IN NOAPTEA DE 08/09.07.2002 L-A OMORAT PE CONSATEANUL SAU, IFTIMIE GHITA, DE 46 ANI, AGRICULTOR.
S-A CONSTITUIT O ECHIPA OPERATIVA COMPLEXA CONDUSA DE PROCURORUL CRIMINALIST CARE S-A DEPLASAT LA FATA LOCULUI, DIN CERCETARI FIIND STABILIT URMATOARELE: LA DATA DE 08.07.2002 CEI DOI AU CONSUMAT IMPREUNA BAUTURI ALCOOLICE LA UN BAR DIN LOCALITATE, DUPA CARE AU MERS IN CURTEA LOCUINTEI AUTORULUI UNDE AU CONTINUAT SA CONSUME BAUTURI ALCOOLICE. IN URMA UNUI CONFLICT SPONTAN, BUDEANU GHITA I-A APLICAT MAI MULTE LOVITURI CU O BARA METALICA PESTE CORP LUI IFTIMIE GHITA, IN URMA CARORA ACESTA A DECEDAT.
S-A EFECTUAT NECROPSIA CADAVRULUI DE CATRE MEDICUL LEGIST, STABILINDU-SE CA MOARTEA A FOST VIOLENTA. EA S-A DATORAT SOCULUI TRAUMATIC CONSECUTIV FRACTURILOR MULTIPLE DESCHISE SI INSUFICIENTEI RESPIRATORII ACUTE IN URMA PNEUMOTORAXULUI STANG PRIN FRACTURI COSTALE. LEZIUNILE S-AU PRODUS PRIN LOVIRI REPETATE CU OBIECTE CONTONDENTE GRELE. CADAVRUL MAI PREZENTA PLAGI MULTIPLE TAIATE CE S-AU PUTUT PRODUCE PRIN LOVITURI REPETATE CU UN OBIECT TAIOS.
NUMITUL BUDEANU GHITA A FOST RETINUT PE BAZA DE ORDONANTA EMISA DE PROCURORUL CRIMINALIST PENTRU SAVARSIREA INFRACTIUNII DE OMOR.

II/7. IN ZIUA DE 09.07.2002, ORELE 16,15, IN SPITALUL NR. 1 CRAIOVA, A FOST INTERNATA BURNEA ECATERINA, 76 ANI, PENSIONARA, DIN COM. GOICEA, JUD. DOLJ, CARE PREZENTA MULTIPLE LEZIUNI TORACICE, CRANIENE SI ALE MEMBRELOR, FIIND IN COMA DE GRADUL 3.
DIN CERCETARILE INTREPRINSE DE ECHIPA OPERATIVA COMPLEXA S-A STABILIT CA IN SEARA ZILEI DE 08.07.2002 IN JURUL ORELOR 19,30, IN LOCUINTA COMUNA, PE FONDUL CONSUMULUI DE ALCOOL, A FOST LOVITA CU OBIECTE CONTONDENTE DE CATRE FIUL SAU BURNEA ION, 46 ANI, FARA OCUPATIE. AUTORUL SE CERCETEAZA IN STARE DE RETINERE PENTRU SAVARSIREA INFRACTIUNII DE TENTATIVA DE OMOR.

Ii/8. LA 09.07.2002, IN JURUL ORELOR 22,00, SANDU CIPRIAN DIN MUNICIPIUL FALTICENI A SESIZAT FAPTUL CA IN TIMP CE SE DEPLASA PE STRADA TUDOR VLADIMIRESCU DIN LOCALITATE LA VOLANUL AUTOTURISMULUI PROPRIETATE, A FOST TAMPONAT DE AUTOTURISMUL DACIA 1310, CU NR. DE INMATRICULARE SV-05-ZDE, IAR IN TIMP CE SE DEPLASA SPRE POLITIE PENTRU A ANUNTA EVENIMENTUL, L-A GASIT PE DRUM PE IGNAT NICOLAE, DE 22 ANI, DIN LOCALITATE CARE PREZENTA RANI LA CAP.
DIN PRIMELE CERCETARI A REZULTAT CA IGNAT NICOLAE A FOST SOLICITAT DE DOI TINERI NECUNOSCUTI PENTRU A-I TRANSPORTA CU AUTOTURISMUL PROPRIETATE DACIA 1310, CU NR. DE INMATRICULARE SV-05-ZDE DIN CENTRUL MUNICIPIULUI PANA LA MARGINEA ACESTUIA, INSA PE TRASEU A FOST LOVIT CU O TOPORISCA IN CAP FIIND ARUNCAT PE CAROSABIL DUPA CARE CEI DOI SI-AU CONTINUAT DRUMUL LA VOLANUL AUTOTURISMULUI.
MASINA LUI IGNAT NICOLAE A FOST GASITA ABANDONATA SI AVARIATA, IAR ACESTA A FOST INTERNAT IN SPITALUL MUNICIPAL FALTICENI.
POLITIA A DESCHIS O ANCHETA PENTRU IDENTIFICAREA AUTORILOR.

III/1. In ziua de 09.07.2002, ora 19.00, in afara mun. Calarasi, Pavel Catalin - 24 ani, contabil la S.C. “RIVER” S.R.L. Calarasi, conducand autoturismul marca Dacia 1304, proprietatea societatii, cu nr. de inmatriculare CL-11-RIV, pe fondul efectuarii unei manevre de depasire neregulamentare, s-a lovit cu autoturismul marca Dacia 1304 cu nr. de inmatriculare CL-09-PSD, condus din sens opus de Enache Nicolae - 39 ani, din Calarasi .
Din accident a rezultat decesul lui Enache Nicolae, ranirea grava a numitului Margareta Victoras - 35 ani, pasager in autoturismul CL-09-PSD, ranirea usoara a numitei Chitu Ionela - 22 ani, din Calarasi, pasagera in autoturismul CL-11-RIV, precum si avarierea celor doua autoturisme in proportie de 20%, respectiv 50% .

III/2. În noaptea de 08/09.07.2002, ora 22.10, în Staţiunea VENUS, judeţul CONSTANŢA, POPESCU IONUŢ VALENTIN, 29 ani, din municipiul CRAIOVA, judeţul DOLJ, ofiţer la Secţia 2 Pompieri Craiova, aflându-se în concediu de odihnă, în timp ce conducea autoturismul proprietate personală, nu a respectat semnificaţia indicatorului “OPRIRE LA INTERSECŢIE”, intrând în coliziune cu un autocamion proprietatea unei unităţi de jandarmi din Constanţa, condus regulamentar de sergent angajat pe bază de contract MIRZALI BILER, 33 ani, care se afla în timpul serviciului şi efectua schimbul patrulelor de ordine publică din Staţiunea NEPTUN.
Din accident a rezultat decesul minorului POPESCU VLAD ANDREI, 3 ani, rănirea gravă a ofiţerului şi soţiei acestuia, precum şi rănirea uşoară a sergentului angajat pe bază de contract NOVAC GHEORGHE-DANIEL, 25 ani, din municipiul CONSTANŢA, pasager în caroseria autocamionului.
Cercetările sunt continuate de Parchetul Militar Constanţa.

IV/1. Efectivele poliţiei judiciare din I.P.J. Argeş au continuat cercetările în cauza privind talhăria comisă la data de 22.01.1998 pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la Km. 80, asupra numitei L. E., stabilind autorul în persoana numitului Ciocănaru Ion, de 31 ani, din Piteşti, în prezent arestat în altă cauză.
Sus-numitul, prin violenţă, a sustras de la partea vătămată suma de 14.955.000 lei, faptă rămasă în evidenţele poliţiei cu autori necunoscuţi.
Se continuă cercetările cu autorul şi în alte cauze săvarşite cu acelaşi mod de operare, rămase cu autori necunoscuţi.

domeniu: 
categorie: 
Autor: