Constituirea 'Asociaţiei consilierilor juridici din sistemul financiar-bancar'

Mai mulţi consilieri juridici a căror activitate se desfăşoară în bănci au constituit 'Asociaţia consilierilor juridici din sistemul financiar-bancar'. Ideea crearii unei astfel de asociatii a fost lansata in anii '90, dar cadrul juridic a fost fundamentat abia in 2003, prin Legea nr. 514, care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic. Decizia de constituire a unei astfel de asociatii a fost determinata, pe de-o parte, de convinderea consilierilor ca uniti isi pot sustine mai bine interesele profesionale si, pe de alta parte, de faptul ca astfel se asigura un camp larg de actiune pentru perfectionarea cadrului juridic al activitatii sistemului financiar-bancar.

Consiliul Director al Asociatiei este format din specialisti cu o bogata experienta profesionala. Presedinte este Ianfred Silberstein, director adjunct in Directia juridica din Banca Nationala a Romaniei (BNR); vicepresedinti - Mihaela Socol, director in Directia contencios juridic la Raiffeisen Bank S.A., si Simona-Ruxandra Valceanu, director in Directia juridica din Banca Comerciala Romana (BCR); secretar general - Elena Piloiu, consilier juridic in Directia juridica din BNR; membri - Manuela Virginia Matesoi, legal manager in Departmentul juridic din Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Ana Maria Joita, consilier juridic in Directia juridica din BCR si Marilena Feder, consilier juridic in Directia juridica din Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale.

Asociatia avocatilor bancari si-a castigat repede un bine meritat prestigiu, dovada fiind numarul de peste 440 cereri de adeziune aprobate pana in prezent. Asociatia si-a inceput activitatea intr-un moment in care au intrat in vigoare noua lege bancara si noua lege a Statutului BNR, ambele contribuind substantial la dezvoltarea dreptului bancar romanesc si la racordarea lui deplina cu exigentele Uniunii Europene. In acest context, asociatia se orienteaza catre problemele cu care se confrunta sistemul bancar in aceasta perioada premergatoare integrarii europene.

Primul simpozion organizat de asociatie, la sediul sau din Bucuresti, la care au participat consilieri juridici bancari din toata tara, a avut ca tema 'Creditul de consum in viziunea reglementarilor interne si internationale'. Dezbaterile au prilejuit un schimb de opinii ce a dus la o mai buna intelegere a problemelor juridice, multe spinoase, legate de un subiect de larg interes: creditul de consum. (preluare din cotidianul Ziua)

domeniu: 
categorie: