'Curiozităţile' deputaţilor europeni: peste 5000 întrebări pentru CE şi Consiliu

Corespondenţă din Bruxelles de la Carmen Dinu - Deputatii europeni au adresat, in 2005, peste 5.000 intrebari in scris reprezentantilor Comisiei Europene si Consiliului, in vederea clarificarii diverselor subiecte aflate in dezbatere, fie legate de legislatia europeana, fie de abuzuri ale functionarilor europeni sau masuri considerate neadecvate. O intrebare care a suscitat ample comentarii ale presei europene si internationale a fost cea adresata de deputata Catherine Stihler (PSE, GB) in legatura cu anuntul unei companii private care dorea sa faca angajari si in care se preciza ca « fumatorii sa se abtina sa postuleze ».

Comisia a raspuns ca, legislatia anti-discriminatorie nu se aplica fumatorilor.

Alte « curiozitati » ale deputatilor europeni au facut referire la zgomotul facut de avioane la aterizare si decolare, costurile la facturile convorbirilor telefonice in strainatate de pe telefoanele mobile – care s-a soldat cu reglementari in domeniu, care obliga societatile sa reduca aceste costuri, sau recent, conflictul din Orientul Mijlociu.

Intrebarile scrise pot fi prioritare, ceea ce implica raspuns imediat, si sunt limitate ca numar – una pe luna pentru fiecare deputat, si neprioritare, care implica cercetari aprofundate pentru raspuns, dar nu sunt limitate ca numar. Raspunsurile de la comisie sunt formulate de comisarul competent, iar la intrebarile adresate consiliului raspund reprezentantii tarii care detine presedintia.

De regula, perioada prevazuta de reglementarile europene pentru raspuns este de trei saptamani, pentru intrebarile prioritare, si sase pentru celelalte.

Intrebarile si raspunsurile sunt publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si sunt disponibile pe site-ul UE.

domeniu: 
categorie: 
Autor: