Preşedintele Băsescu apreciază că România nu va îndeplini parametrii fixaţi în Acordul cu FMI

Preşedintele Traian Băsescu susţine că România nu poate îndeplini parametrii fixaţi în acordul cu FMI pentru finele anului. Băsescu motivează că scăderea economiei va fi mai mare decât cea convenită - de minus 4%, iar în aceste condiţii deficitul bugetar trebuie menţinut "undeva la 4,6% din PIB" pentru a putea adera la zona euro în 2014. "Nu se pune problema să întrerupem acordul cu FMI. Parametrii primelor 6 luni arată că România a rămas în angajamentele, în acordul cu Fondul. (...) Ce putem anticipa este că nu vom putea să ne îndeplinim parametrii fixaţi în acord pentru 31 decembrie. (...) Cel mai serios motiv este că vom avea o cădere economică mai mare decât cea estimată, decât - 4%", a declarat Traian Băsescu, la RRA.

Şeful statului a mai menţionat că, în cazul unei căderi a economiei cu mai mult de -4%, şi încasările la buget vor fi mai mici, iar deficitul bugetar va fi mai mare.

"Atunci trebuie găsite formule de compensare a deficitului pentru a rămâne totuşi undeva la 4,6% din PIB, avem tot interesul să ne menţinem în parametri pentru a intra în zona euro la 1 ianuarie 2014", a spus şeful statului.

Traian Băsescu a mai precizat că "la FMI se va găsi foarte multă înţelegere", deoarece reprezentanţii FMI sunt specialişti, iar România nu poartă vina pentru căderea economiei.

Andreea Tiver 

domeniu: 
categorie: