Subiectele serii de miercuri, 30 august

Principalele subiecte ale zilei reflectate în ediţiile emisiunilor informative din această seară:

1. Dosarul nu e de siguranţă naţională

Un important lider democrat, Radu Berceanu, şi-a făcut miercuri public dosarul pe care l-a primit de la CNSAS. Este un dosar de urmărire, pe care ministrul Transporturilor a promis că îl va posta pe Internet. Berceanu a decis să prezinte documentele primite de la CNSAS, după ce a aflat că numele său se află pe lista cu politicienii ale caror dosare au fost desecretizate de SRI. Ministrul democrat susţine că Securitatea a încercat să afle de la el dacă intenţiona să fugă din ţară cu un deltaplan pe care îl construia singur, la Râmnicu Vâlcea. De asemenea, Securitatea îl suspecta că ar fi sustras documente considerate secrete, de la o fabrică de motoare. Dosarul numit "Bercea"; conţine 300 de pagini şi este alcătuit din date despre sursele care îl urmăreau, notele informative ale acestor informatori şi declaraţiile date de vicepreşedintele PD. Berceanu susţine că nu înţelege de ce dosarul său a fost desemnat drept un document de siguranţă naţională. (Antena3)

Citeşte...
Emil Constantinescu: "Afirmaţiile lui Radu Berceanu sunt o diversiune"
Constantinescu: "Din 1990 până acum nu s-a schimbat nimic"
Berceanu spune că a fost "turnat" la securitate de prieteni şi colegi
Radu Berceanu: "Ori Constantinescu a făcut poliţie politică în 2000, ori actualele servicii au făcut poliţie politică"
Radu Berceanu: "Singurul lucru de siguranţă naţională din dosarul meu este numele Radu Berceanu"
Radu Berceanu va prezenta presei dosarul său de la CNSAS

2. Prerogative reduse pentru ofiţerii de informaţii

Legile siguranţei naţionale au ajuns din nou pe ordinea de zi a Guvernului, după o absenţă de câteva săptămâni. Premierul Tăriceanu a anunţat că au apărut două noi propuneri. S-a convenit ca ofiţerii de informaţii să poată efectua acte premergătoare de urmărire penală numai în cazuri de terorism, trafic de fiinţe umane, droguri şi armament. Tăriceanu a precizat că se încearcă o armonizare a legislaţiei noastre cu cea din ţările UE. Premierul a precizat că trebuie ţinut cont doar de drepturile cetăţenilor, dar în acelaşi timp serviciile secrete trebuie să fie instituţii eficiente. (Antena3)

Citeşte...
Tăriceanu: "Preluarea pachetului majoritar Daewoo de către stat este un prim pas
Tăriceanu a semnat două decizii de eliberare şi numire în funcţii publice
Tăriceanu: "Serviciile de informaţii pot face acte premergătoare numai în cazul activităţilor legate de terorism"

3. Reuniunea diplomaţiei Române

Reuniunea anuală a diplomaţiei române începe miercuri, la Bucuresti, sub motto-ul "Noi realităţi, noi răspunderi, noi perspective", obiectivul principal al întrunirii fiind reprezentat de evaluarea politicii externe a României, ca viitor stat membru al Uniunii Europene, informează un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe. În cele trei zile ale evenimentului vor fi dezbătute proiectul unei strategii de politică externă postaderare, precum şi un pachet de proiecte de legi referitoare la activitatea diplomatică, respectiv Legea diplomaţiei, Legea românilor de pretutindeni şi Legea votului prin corespondenţă. Toate aceste documente vor fi lansate spre dezbatere publică şi vor fi afişate pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, informează comunicatul menţionat. (TVR)

Citeşte...
Ungureanu: prioritatea actuală este aderarea la UE

4. Cezar Preda, suspect de colaborare

Dosariada ar putea face în curând o nouă victimă. Este vorba de Cezar Preda, vicepreşedintele Partidului Democrat. Cotidianul "Adevărul" scrie în ediţia de miercuri, citând surse parlamentare, că dosarul de informator al democratului Cezar Preda va ajunge la CNSAS în zilele următoare. Potrivit aceloraşi surse, dosarul face parte dintr-un nou lot de documente ale parlamentarilor pe care SRI îl va trimite Consiliului. (Antena3)

Citeşte...
Turianu: "SRI nu mai are ce dosare de parlamentari să ne trimită"
Cezar Preda susţine că nu are dosar de colaborator

5. CNSAS să nu-şi vâre coada în Biserică

CNSAS nu ar trebui să se amestece în treburile Bisericii, susţine fostul preşedinte Ion Iliescu. Acesta este de părere că reprezentanţii Bisericii nu pot fi judecaţi de o instituţie civilă, dar şi politică în acelaşi timp. Ion Iliescu susţine că Biserica trebuie să-şi judece singură membrii despre care există suspiciuni că ar fi colaborat cu fosta Securitate. Fostul şef al statului a declarat că el nu a cerut, niciodată, de la SRI dosare ale clericilor în perioada în care s-a aflat la Cotroceni, şi nu are informaţii că unii dintre ei ar fi fost colaboratori sau informatori ai Securităţii. (Antena3)

6. Finul ministrului Blaga, dat în urmărire locală

Coriolan Pop Bruchental, finul ministrului de interne Vasile Blaga, a fost dat în urmărire locală. Poliţia Bihor a emis astăzi un mandat de căutare pe numele bărbatului. Acesta ar fi trebuit să se prezinte ieri la penitenciar pentru a executa o pedeapsă de 4 ani şi 6 luni sub acuzaţia evaziune fiscală şi fals în înscrisuri oficiale. Coriolan Pop Bruchental este fostul soţ al deputatatei PD Ionela Pop Bruchental. (Realitatea TV)

Citeşte...
Vasila Blaga se dezice de Coriolan Bruchental-Pop

7. Ion Iliescu: La BNP al PSD se debitează neghiobii

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, a declarat miercuri, la Senat, că nu îi place să participe la şedinţele Biroului Permanent Naţional (BPN) al Partidului Social-Democrat deoarece "din interiorul structurii respective şi a aparatului care îi deserveşte pe membrii acestuia s-au debitat tot felul de neghiobii". Liderul grupului Partidului Social-Democrat din Senat a precizat că actuala conducere îl invită la şedinţele BPN, însă el refuză să participe deoarece nu "îl interesează". "Le-am spus că rămân un om deschis. Ştiu unde mă găsesc, cu mine se pot consulta oricând", a precizat fostul preşedinte al PSD. (Antena3)

8. Reprezentanţii PRM şi PC nu confirmă, nici nu infirmă

O posibilă alianţă între Partidul Conservator şi Partidul România Mare pune în alertă clasa politică şi ţine capul de afiş al presei de azi. Corneliu Vadim Tudor şi Dan Voiculescu au avut, ieri la Senat, o întîlnire. La finalul ei, liderul PRM a vorbit despre o alianţă politică importantă, care va câştiga alegerile prezidenţiale şi pe cele parlamentare. Chiar dacă nu vorbesc oficial despre posibilitatea încheierii unei viitoare alianţe politice reprezentanţii PRM şi PC recunosc că zilele acestea au loc negocieri. (Realitatea TV)

9. România ajută Libanul cu 500.000 de euro

România acordă Libanului un ajutor umanitar de jumătate de milion de euro. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Executivului şi răspunde în acest fel apelului la asistenţă internaţională lansat de guvernul de la Beirut. Suma va fi suportată din bugetul suplimentat al Ministerului Afacerilor Externe. România se alătură statelor care participă la formarea unui fond ONU de solidaritate. (Antena3)

Citeşte...
Prodi şi Villepin vor discuta la Roma despre Orientul Mijlociu
Guverul român ajută Libanul cu 500.00 de euro
Guvernul Prodi plăteşte cursuri de arabă pentru militarii din Liban

10. Daewoo Craiova, 100% românesc

Reprezentanţii Automobile Craiova au semnat miercuri contractul de preluare a Daewoo Automobile România, pentru 60 de milioane de dolari. Din suma totală a tranzacţiei, 50 de milioane de dolari reprezintă valoarea celor 51% dintre acţiuni, iar 10 milioane sunt creanţele acumulate. În urma tranzacţiei, compania Automobile Craiova deţine în proporţie de 100% capitalul producătorului auto. Ministrul Economiei, Codruţ Şereş, a declarat că anunţul privind privatizarea Daewoo Craiova va fi făcut în cea de-a doua jumătate a lunii septembrie. General Motors, Ford, Renault-Nissan şi compania chineză Chery sunt numele vehiculate ca posibili investitori care ar putea prelua Daewoo Automobile România. (Antena3)

Citeşte...
Tăriceanu: "Preluarea pachetului majoritar Daewoo de către stat este un prim pas
Statul român a cumpărat pachetul majoritar de la Daewoo

11. Un 15 septembrie fără profesori

Sindicatele din învăţământ ameninţă cu boicotarea începutului de an şcolar. Liderul Federaţiei Sindicale Spiru Haret, Marius Nistor, a anunţat că marile confederaţii îşi vor îndemna membrii, profesori şi învăţători, să nu participe la nici un fel de festivitate pe 15 septembrie. Anunţul vine chiar în ziua unei rectificări bugetare care aduce 11.000 de miliarde de lei Educaţiei. Dar nu banii sunt motivul de nemulţumire al sindicatelor, ci neadoptarea până acum a unei legi privind salarizarea bugetarilor, care ar stabili practic o ierarhie a salariilor bugetare printr-o relaţie de coordonare a domeniilor. (Antena3)

12. Societatea de Radio Comunicaţii, în prag de privatizare

Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) a demarat contractul de consultanţă cu privire la acordarea de servicii financiare pentru procesul de privatizare a Societăţii Naţionale Radiocomunicaţii SA. Iniţierea contractului a fost făcută ca urmare a finalizării negocierilor dintre MCTI şi consorţiul format din CA~IB Corporate Finance Beratungs Ges.m.b.H. (CA~IB) şi firma de avocatură Muşat&Asociaţii SCA. Din acest moment contractul urmează a intra în agenda Guvernului pentru a fi aprobat. (Antena3)

13. Noul Cod Rutier va reduce numărul accidentelor

Poliţiştii apreciază că în doar câţiva ani, noul Cod Rutier ar putea reduce la jumătate numărul accidentelor de circulaţie. Ei recunosc că noile reguli, nu sunt prea populare printre şoferi, tocmai din cauza sancţiunilor mult mai dure, dar şi a condiţiilor de la examenul pentru obţinerea carnetului. Noul cod rutier va intra în vigoare pe 19 septembrie. (Realitatea TV)

Citeşte...
Programului Partenerial "Stop accidentelor rutiere!", la sfârşit
Actualitatea rutieră (116)

14. CFR se pregăteşte pentru interzicerea fumatului în tren

Au rămas numai două zile până când fumatul va fi cu desăvârşire interzis în toate trenurile care circulă în ţară. În Gara de Nord, la staţiile de amplificare, anunţul interzicerii fumatului este repetat din sfert în sfert de oră, iar la casele de bilete au apărut deja afişe cu cuantumul amenzilor. Fumătorii care călătoresc frecvent îşi aprind acum ultimele ţigări în tren şi încearcă să se resemneze cu interdicţia. (Realitatea TV)

domeniu: 
categorie: 
Autor: