Tablouri dintr-o expozitie - concert la Sala Radio

Orchestra Nationala Radio va invita vineri, 25 februarie 2011, ora 19.00, la Sala Radio, pentru o promenada sonora plina de culoare si relief printre Tablouri dintr-o expozitie. Lucrarea semnata de Musorgski-Ravel va fi precedata de Concertul in re minor pentru vioara si orchestra, op. 47 de J.Sibelius.

Solist - Bogdan Zvoristeanu. Dirijor – Valentin Doni.

Bogdan Zvoristeanu si-a perfectionat studiile de vioara la Academia Internationala de Muzica „Menuhin” din Gstaad/Blonay, in Elvetia, unde a beneficiat de indrumarea maestrului Alberto Lysy.

In 1997, Bogdan Zvoristeanu a fost concertmaestru al Orchestrei Filarmonice din Santiago de Compostela (Spania), iar in 1998-1999 al Orchestrei de camera din Pforzheim (Germania). Din anul 2002 ocupa aceeasi functie in cadrul prestigiosului ansamblu Orchestre de la Suisse Romande (Elvetia). Alaturi de acest ansamblu, colaboreaza cu reputati dirijori si solisti precum Rafael Frühbeck de Burgos, Antonio Pappano, Charles Dutoit, Christoph von Dohanyi, Vladimir Ashkenazy, Marta Argerich, Mischa Maisky, Joshua Bell, Truls Mörk, Radu Lupu, Vadim Repin.

Bogdan Zvoristeanu a sustinut concerte in Europa, Argentina, Canada, China, Coreea de Sud, Japonia, precum si recitaluri sau concerte de muzica de camera, colaborand cu personalitati precum Alberto Lysy, Brigitte Meyer, Jian Wang, Chantal Juillet, José Gallardo, Liviu Prunaru, Ettore Causa si Stanimir Todorov.

Format la Institutul de Arta „G. Musicescu” din Chisinau, Valentin Doni a frecventat ulterior cursurile Conservatorului National Regional din Rueil- Malmaison (Franta), unde a beneficiat de indrumarea profesorului Jean-Sebastian Bereau. De asemenea a urmat cursuri la  Academia de Muzica din Lyon si la Filarmonica din Lille.

Activitatea dirijorala este completata printr-o sustinuta activitate componistica, fiind membru al Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania si Republica Moldova. A efectuat numeroase turnee in Italia, Romania, Franta, Spania, Bulgaria, Portugalia, Austria, Ucraina, Rusia, Coreea de Sud si a colaborat cu numerosi artisti dintre care Dora Schwarzberg, Laure Favre-Kahn, Mark Zeltser, Patricia Kopacinskaia, Michel Bourdoncle, Dang Thai Son, Sandrine Cantoreggi, Constantin Lifshits, Vladimir Viardo, Maria Biesu, Nikolai Petrov.

Valentin Doni a fost distins cu titlul de „Maestru in Arte”, conferit de Presedintele Republicii Moldova, iar Guvernul francez i-a conferit titlul de „Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres”.

Biletele se gasesc la Casa de Bilete a Salii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 – 64) si prin reteaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.

domeniu: 
categorie: