Topul evenimentelor săptămânii - 23 - 29 Noiembrie

 Informatia.ro (AMOS News) a monitorizat cele mai importante evenimente, înregistrate în această săptămână. Vă prezentăm clasamentul primelor cinci subiecte de presă,  în funcţie de impactul lor asupra opiniei publice. 1. CE: Dacian Cioloş este propus Comisar pentru Agricultură

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat că românul Dacian Cioloş este propus pentru portofoliul agriculturii în viitoarea Comisie.
Guvernul l-a nominalizat la 12 octombrie pe Cioloş pentru funcţia de comisar european pentru agricultură.

Europarlamentarul PSD Daciana Sârbu afirma la 14 noiembrie că România nu are nicio şansă să aibă Comisar european pe Agricultură şi că "această candidatură a fost o pistă falsă şi o cerere nerealistă".

Comisarul european nominalizat pentru Agricultură, Dacian Cioloş, afirmă că îşi doreşte să dovedească faptul că va fi în măsură să-şi asume acest portofoliul "important". El doreşte să contribuie la o adaptare a politicii agricole în beneficiul "construcţiei europene".

"Sper să pot să dovedesc că voi fi în măsură să-mi asum acest important portofoliu şi că împreună cu toate statele membre şi împreună cu Parlamentul (...) să putem să contribuim la o evoluţie, la o adaptare a politicii agricole comune, pentru ca această politică comunitară să rămână în continuare unul din pilonii de bază ai construcţiei europene", a declarat Cioloş, după o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu.

Fostul ministru al Agriculturii a mulţumit celor care i-au susţinut candidatura, precizând că este o dovadă în plus că un candidat din România poate să primească încrederea pentru un portofoliu important.
 
"Eu însumi mă simt un rezultat al şansei pe care a avut-o România de a adera la Uniunea Europeană. Carierea mea profesională s-a desfăşurat, practic, în aceşti ultimi 20 de ani, de când România se pregăteşte pentru a se apropia de UE, şi mă bucur că mi se oferă şansa să pot să-mi aduc contribuţia profesională, intelectuală, la această construcţie europeană la care România a aderat", a mai menţionat Cioloş.

2. Băsescu: Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil

Candidatul la prezidenţiale, Traian Băsescu, a declarat aseară că nu a lovit niciodată un copil şi că "s-a ajuns prea departe cu campania murdară".

"Niciodată în viaţa mea nu am lovit un copil, nu mi-am lovit copiii, nu mi-am lovit soţia, nu am lovit copii altora, nu i-am lovit, nu i-am bătut", a declarat Traian Băsescu după ce a analizat imaginile din campania din 2004 în care pare că ar lovi un copil.

"Vă pot spune ce văd eu pe caseta pe care o difuzaţi şi m-am uitat foarte atent după ce am venit de la emisiune, văd o femeie disperată cu care vorbeam, şi eram aproape în genunchi, şi văd un copil care râde după ce se dă înapoi. Nu cred că un copil lovit", a ami spus preşedintele.

"Suntem într-o campanie care a ajuns prea departe din punct de vedere al campaniei murdare, că ne dau lecţii exact oamenii imorali şi închei spunând cu ce am început, niciodată nu am lovit, nu am bătut un copil, eu iubesc copiii", a conchis Traian Băsescu.

3. Conducerea PNL a validat condiţiile susţinerii lui Geoană

Liderul PNL, Crin Antonescu, a afirmat că toate forurile de conducere ale partidului, restrânse şi lărgite, au validat decizia privind susţinerea lui Mircea Geoană în turul II şi punerea la punct a unui acord de guvernare pe principii liberale, cu Johannis premier.

"E vorba de decizii unanime, de hotărârea PNL de a se implica cu toate forţele sale în turul II al alegerilor prezidenţiale şi, în cazul unui rezultat favorabil, în guvernarea României pe baza unor principii foarte ferme, într-o formulă pe care am construit-o deja şi care urmează a fi aşezată prin acorduri politice cu UDMR, cu PSD, cu minorităţile naţionale", a spus Antonescu.

"Subliniez faptul că, spre dezamăgirea unora din afara partidului, deciziile esenţiale de azi au fost luate cu unanimitate de voturi, la nivelul Biroului Politic Central, la nivelul Comitetului Executiv Naţional, care cuprinde toţi preşedinţii de organizaţii şi la nivelul Delegaţiei Permanente, care cuprinde Biroul, toţi preşedinţii de organizaţii şi toţi parlamentarii partidului", a mai declarat liberalul.

Referitor la o întâlnire cu liderii PSD, preşedintele liberal nu a oferit detalii.

"Precizez două lucruri: că este vorba de program de guvernare, nu de structură de guvernare. Nimeni n-a discutat şi nu va discuta, până la momentul potrivit, despre funcţii, despre ministere, despre persoane. În al doilea rând, e vorba de nişte elemente fundamentale din punctul nostru de vedere care nu pot lipsi din programul de guvernare. Sigur, programul de guvernare în sine va fi discutat şi cu partidele, dar va trebuie să aparţină, să fie finalizat, stabilit şi propus de cel pe care noi îl susţinem ca prim-ministru, domnul Klaus Johannis. Este vorba despre elemente pe care le-am discutat cu Johannis, pe care noi le considerăm absolut necesare într-un program al unui Guvern care să scoată România din criză", a completat Antonescu.

4.  Rezultate finale: Băsescu a obţinut 32,44% iar Geoană 31,15%

Traian Băsescu a obţinut 32,44% din voturi, Mircea Geoană 31,15%, iar Crin Antonescu 20,02%, a anunţat BEC joi, acesta fiind anunţul final al rezultatelor alegerilor.

Următorul clasat este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, cu 5,56%, urmat de Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,83%. Independentul Sorin Oprescu a obţinut 3,18%, iar George Becali 1,91% din voturi.

Pentru prezidenţiale, s-au prezentat la urne 54,37% dintre cetăţenii cu drept de vot, adică 9.946.748 alegători.

Pentru referendum s-au prezentat la urne 9.320.240 cetăţeni.

5. Gripa porcină a provocat al treilea deces în România

Ministerul Sănătăţii a anunţat al treilea deces din cauza virusului AH1N1. Persoana decedată este un adult, aceasta fiind, singura informaţie comunicată de autorităţi în legătură cu acest caz, conform noii politici a ministerului privind confidenţialitatea datelor în contextul pandemiei.

Totodată, în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 145 de cazuri noi de îmbolnăviri, numărul total fiind de 2.975.

Din cele 145 de cazuri confirmate, cele mai multe îmbolnăviri au fost înregistrate în judeţul Iaşi, urmat de judeţul Botoşani şi municipiul Bucureşti. De altfel, gripa a închis pentru următoarele 7 zile o şcoală din Hunedoara şi două unităţi de învăţământ din Capitală.

domeniu: 
categorie: