448 cauze pe cap de judecător în primele şase luni din 2006

În prima parte a anului s-a înregistrat o încărcătură a cauzelor/judecător/schemă de 382 cauze şi o încărcătură efectivă/judecător de 448 cauze, informează Consiliul Superior al Magistraturii, care a întocmit un raport privind activitatea tuturor instanţelor din România. Din cele 177 de judecătorii, 68 instanţe au avut în semestrul I 2006 o încărcătură efectivă a cauzelor pe judecător situată peste media pe ţară, reprezentând 38,41 % din totalul instanţelor de acest grad. Totodată se constată că 52 judecătorii au o încărcătură pe schemă pe judecător, peste media pe ţară, ceea ce reprezintă 29,37%.

În semestrul I 2005, s-a înregistrat o încărcătură a cauzelor/judecător/schemă de 347 cauze şi o încărcătură efectivă/judecător de 443 cauze. În consecinţă, se constată că nu s-au produs schimbări majore în ceea ce priveşte numărul instanţelor care au avut o încărcătură efectivă peste media pe ţară, numărul acestor instanţe scăzând în perioada de referinţă la 68 de judecătorii, după ce în anul precedent, în semestrul I, 69 de instanţe se găsiseră în această situaţie.

În cazul tribunalelor s-a înregistrat o încărcătură medie efectivă/judecător de 478 cauze şi o încărcătură a cauzelor/ schemă de 423 cauze, faţă de anul precedent când s-a înregistrat o medie a cauzelor ce au revenit fiecărui judecător de 368 cauze, cu 30,16% mai puţin şi o încărcătură pe schemă de 340 cauze.

Din totalul celor 15 curţi de apel, 5 instanţe au avut o încărcătură peste media pe ţară, pe primul loc situându-se Curtea de Apel Bucureşti cu 515 dosare, urmată de Curtea de Apel Alba Craiova cu 493 dosare, Curtea de Apel Suceava cu 443 dosare, Curtea de Apel Alba Iulia cu 442 cauze şi Curtea de Apel Târgu Mureş cu 441 cauze; iar 10 instanţe o încărcătură/judecător sub media pe ţară.

Din datele prezentate rezultă că în semestrul I 2006, raportat la aceeaşi perioadă a anului 2006, a avut loc o creştere semnificativă a volumului de activitate al instanţelor, la nivelul judecătoriilor şi tribunalelor.

Întrucât, la nivel de judecătorii, gradul de ocupare a locurilor vacante este redus, CSM propune completărea schemei de judecători astfel încât să se asigure reducerea cauzelor ce revin fiecărui magistrat. În aceeaşi situaţie se află şi tribunalele – doar în cazul a cinci instanţe de acest grad schemele prevăzute fiind complet ocupate.

Pentru tribunale se impune suplimentarea schemelor de personal ca urmare a extinderii competenţei acestor instanţe sau, după caz, redistribuirea posturilor între instanţe, întrucât s-a constatat o diferenţă foarte mare a încărcăturii pe judecător de la o instanţă la alta, raportat la încărcătura pe schemă şi media pe ţară pe schemă.

domeniu: 
categorie: