Băcăuanii au în bănci 153 mil dolari

30.000 de autoturisme Dacia, 15.000 de maşini de clasă mică produse în Occident, 5.000 de apartamente în centrul oraşului, sau mai bine de o sută de intreprinderi ca ARO Cîmpulung şi Tractorul Braşov. Cam asta este ceea ce s-ar putea cumpăra băcăuanii cu cei 5.232 de miliarde de lei, echivalentul a 153 de milioane de dolari, pe care îi deţin la această oră în depozitele băncilor din municipiu. Deşi au început să fugă de împrumuturile în valută, băcăuanii au prins gustul economisirii în euro sau dolari. O mare influenţă o au, bineânţeles, moneda în care băcăuanii plecaţi la muncă în străinătate trimit bani acasă. Conform unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR), luna august a consemnat o adevărată explozie a economiilor în general, în valută în special. Fenomenul este cu atât mai sesizabil, cu cât în iulie 2003 economiile băcăuanilor scăzuseră cu aproape două milioane de dolari, fenomen pus pe seama concediilor din perioada de vară. Conform BNR, august a fost o lună excelentă pentru bănci, mai ales în relaţia cu clienţii persoane fizice.

Aproximativ 4,3 milioane de dolari au depus băcăuanii la bancă luna trecută, adică echivalentul în lei a 145 de miliarde de lei. Ca urmare, totalul depozitelor în valută ale populaţiei au ajuns acum la suma de 1.991 de miliarde de lei, adică aproape 60 de milioane de dolari. Ion Vasilescu, analist la o bancă din Bacău, opinează că, pe lângă trimiterile din străinătate, conturile în valută s-au îngroşat şi din cauză că leul se devalorizează continuu. ‘Deşi căderea leului nu este catastrofală, oamenii s-au speriat şi s-au orientat spre valută’, apreciază Vasilescu. Orientarea spre valută este confirmată şi de un alt indicator statistic furnizat de Banca Centrală, economiile în moneda autohtonă. Doar 11 miliarde de lei, adică mai puţin de echivalentul a 325.000 de dolari, este cifra cu care au crescut în august depozitele în lei ale băcăuanilor.

Cifrele oficiale arată că economiile ‘la vedere’ în lei au crescut cu 19 miliarde de lei, dar această stare este de moment, deoarece reflectă salariile încasate pe carduri. Semnificativă este, însă, situaţia depozitelor la termen în moneda naţională, care au scăzut cu aproape 7,5 miliarde de lei. ‘Oamenii au retras bani din bănci ca să-şi rezolve problele casnice, unii şi-au mai pus centrale’, explică Ion Vasilescu. Acelaşi specialist bancar apreciază că băcăuanii îşi vor întoarce faţa spre leul românesc în scurt timp, deoarece tot mai multe bănci au anunţat creşteri ale dobînzilor pe care le oferă la depozitele la termen.

Luna trecută, băcăuanii au economisit în total în lei şi valută, aproximativ 156 de miliarde de lei, echivalentul a circa 4,6 milioane de dolari.

domeniu: 
categorie: