Controlul in zona Snagov continua

Echipele de control care actioneaza in zona Snagov isi continua activitatea. In perioada 02 – 04 august 2002 au fost verificati 8 agenti economici, printre care Statia Radio Tancabesti, Ferma 4 Tancabesti, groapa de gunoi Gruiu, fosta baza de agrement RGAB Snagov (strand RGAB). Cele mai grave probleme s-au constatat la Statia Radio Tancabesti, care evacueaza reziduurile direct in lac. Urmeaza sa fie luate masurile legale care se impun.

Ferma 4 Tancabesti functioneaza doar la 25% din capacitate. In aceste conditii statia de epurare nu creaza probleme de mediu, dar se impune modernizarea acesteia pentru incadrarea in parametrii normelor in vigoare, strict necesari in cazul functionarii fermei la o capacitate mai mare.

Groapa de gunoi Gruiu se afla la distanta de lac si dispune de capacitate pentru colectarea, in continuare, a deseurilor provenite de pe raza comunei Gruiu. Nu creeaza probleme pentru lac.

In ceea ce priveste strandul RGAB, singura problema o constituie dusurile de pe mal, care au scurgerea apei direct in lac.

De asemenea, s-au facut verificari prin sondaj la un numar de 22 persoane fizice. Toate resedintele vizitate sunt dotate bazine vidanjabile, fara descarcare in lac, dar foarte putine au contracte de vidanjare. Ca urmare, primariile din zona riverana lacului Snagov vor urmari ca, pe viitor, proprietarii resedintelor sa incheie contracte de vidanjare cu firme specializate.

- In tara continua verificarile la Inspectoratele de Protectia Mediului, sub conducerea domnului Gabriel Burlacu, comisar general al Garzii de Mediu.

1. Cu prilejul inspectiei la IPM Cluj-Napoca, a fost vizitata rampa de gunoi Pata Rat a municipiului Cluj-Napoca. S-a constatat ca persista aspectele negative grave in functionarea rampei printre care:

- nu exista sistem de colectare a biogazului, ceea ce permite arderea necontrolata a deseurilor. Acest lucru determina poluarea in exces a aerului din zona, cu perturbari ocazionale ale activitatii aeroportului municipiului;

- nu exista un sistem de colectare si tratare a levigatului, care se scurge direct in paraul Zapodie, afluent al Somesului Mic;

- nu exista instalatie de spalare si dezinfectie a autovehiculelor la parasirea rampei.

S-a dispus sanctionarea contraventionala a administratorului rampei, S.C. SALPREST RAMPA S.A., cu suma de 10,6 mil.lei pentru sistemul defectuos de spalare a masinilor care parasesc rampa, suma care se adauga astfel valorii de 341 mil.lei cu care a fost sanctionat atat proprietarul, cat si administratorul rampei in ultimele 12 luni de catre Inspectoratul de Protectie a Mediului Cluj.

2. In timpul analizei efectuate la sediul I.P.M. Bacau, in data de 2 august 2002, cu inspectoratele din zona Moldovei, s-a anuntat poluarea accidentala cu produs petrolier in localitatea Dofteana judetul Bacau, ca urmare a furtului unui tronson de conducta de diametru nominal (Dn) 100 mm, prin care se pompa titei in cadrul Schelei Petroliere Moinesti. Din aceasta cauza s-au deversat in paraul Podei, afluent al paraului Dofteana, aproximativ 12 tone de amestec (3 tone titei si 9 tone apa de zacamant). S-a actionat rapid pentru limitarea la maxim a poluarii, neinregistrandu-se mortalitate piscicola.

Pentru faptul ca nu a supravegheat si verificat traseul conductei, sucursala PETROM a fost sanctionata contraventional cu suma de 35 mil.lei (Legea nr.137/1995, republicata, art.83, alin.1, lit.e).

3. Azi, 05 august 2002, la sediul I.P.M. Arges continua analiza activitatii inspectoratelor pentru protectia mediului si a comisariatelor teritoriale ale Garzii de Mediu din sudul tarii: Arges, Prahova, Valcea, Dambovita, Giurgiu, Calarasi, Bucuresti.

domeniu: 
categorie: 
Autor: