Deficitul de talente în UE se amplifică

Corespondenţă din Bruxelles - Vesti bune pentru lucratorii calificati din noile state care au aderat la UE in 2004 si cele in curs de aderare – penuria de forta de munca calificata este in crestere, se va amplifica in urmatorii 10 ani si ea va atinge din ce in ce mai multe meserii.

Anuntul a fost facut de Grupul american Manpower, societate specializata in resurse umane, recrutarea fortei de munca si munca pe perioada limitata. Societatea in cauza a realizat o Carte alba intitulata « Deficit in crestere de talente: piste pentru viitor », si care a fost data publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, la Bruxelles.

Indicatorii documentului atesta majorarea deficitului de lucratori competenti din cauza evolutiei demografice, a dezvoltarii economice, a concurentei mondiale, progreselor tehnologice si a asteptarilor indivizilor legate de existenta unui echilibru intre viata profesionala si cea de familie.

In topul celor mai deficitare 10 meserii, care este cunoscut, potrivit lui Philippe Lacroix, director al Manpower Belgia, de « cel putin 10 ani » se afla nu doar meserii precum cea de tehnician calificat sau sofer, dar si cele de secretare, contabili, sau reprezentanti de vanzare.

Lacroix considera ca sunt absolut necesare investitiile in educatie si formare profesionala, cu scopul de a crea « un rezervor national de lucratori » calificati. Totodata, Lacroix recomanda intarirea parteneriatului public-privat, pentru descoperirea talentelor, gasirea de solutii pentru angajarea somerilor, a femeilor si lucratorilor aflati la varsta pre-pensionarii sau a persoanelor cu handicap fizic, precum si gasirea de solutii viabile pentru prelungirea « duratei de viata profesionale ».

Statisticile mentionate sunt in contradictie cu temerile unor state ale Uniunii Europene legate de deschiderea pietei de forta de munca pentru lucratorii din noile tari membre ale UE si cele candidate.

De altfel, comisarul european pentru politici sociale, Vladimir Spidla, a cerut recent acestor tari sa renunte la politica lor de resurse umane si sa deschida piata catre estul continentului, « afluxul » de lucratori peste limita pe care ele ar fi putut sa o suporte aflandu-se mult sub cotele estimate anterior aderarii celor 10.

domeniu: 
categorie: 
Autor: