Delegaţie germană primită la Ministerul Mediului

Astazi, 26 noiembrie 2002, domnul Petru Lificiu, ministrul apelor si protectiei mediului s-a intalnit, la sediul MAPM, cu domnul Jorg Bickenbach, secretar de stat in Ministerul pentru Economie si Antreprenoriate Mijlocii, Tehnologie si Circulatie al Landului Renania de Nord – Wesfalia din Republica Federala Germania. Demnitarul german a fost insotit de o delegatie de 25 de persoane: oameni de afaceri, profesori si experti, interesati sa investeasca in Romania si sa dezvolte proiecte concrete in domeniul protectiei mediului.

In cadrul intalnirii s-au discutat aspectele cele mai importante privind calitatea apei si aerului, managementul deseurilor, zgomotul – probleme de baza ale capitolului de mediu. A fost analizat stadiul armonizarii legislatiei romanesti la legislatia europeana si stadiul colaborarii pe linie de mediu si ape dintre Germania si Romania, in mod deosebit dintre Landul Renania de Nord – Westfalia si tara noastra.

Un alt punct pe agenda intalnirii a fost posibilitatea derularii unor proiecte concrete privind alimentarea cu apa si depozitarea deseurilor la nivelul localitatilor mici, precum si dezvoltarea de parteneriate publice private intre oameni de afaceri, firme si concerne din cele doua tari.

Cu acest prilej s-au pus bazele unei Comisii Mixte formata din experti romani si germani din ministerele de resort, dar si din alte ministere cu activitate conexa mediului. Aceasta se va intalni periodic, pentru a discuta proiectele de cea mai mare importanta pentru protectia mediului.

Partea germana va acorda sprijin ministerului roman al mediului in elaborarea Strategiei Nationale a Deseurilor. Dintre cele trei metode de gestionare a deseurilor – depozitare, incinerare si impachetare – va fi aleasa metoda cea mai eficienta pentru Romania.

“Speram ca de la aceasta vizita sa inceapa o colaborare mai larga, sa avem parteneriate concrete intre oameni de afaceri germani si romani, pe domenii de interes, cu avantaje de ambele parti si cu sprijin la nivelul celor doua guverne”, a declarat, dupa intalnire, domnul Petru Lificiu.

Ministrul mediului a precizat ca “Romania si Landul Westfalia au colaborat si pana acum, in cadrul unor programe de twinning prin care grupe de experti in domeniul deseurilor si al calitatii apelor ne-au acordat sprijin in eforturile de integrare europeana”.

La randul sau, domnul Jorg BICKENBACH a spus: “Intentiile noastre sunt pe termen lung. Noi, ca adminstratie, dorim sa punem la dispozitie experienta pe care am dobandit-o in ultimii ani, pentru a ajuta atat ministerul mediului, cat si firmele din Romania. Landul Westfalia este un land puternic industrializat in care am avut probleme foarte grave de mediu. Printr-un mare efort, in ultimii 20 – 25 de ani am facut progrese mari. Trebuie sa prevenim distrugerile aduse mediului prin procesul de productie”.

Cooperarea romano-germana se desfasora in baza Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Federale Germania privind cooperarea in domeniul protectiei mediului, semnat la Bucuresti in data de 5 aprilie 1993 si ratificat de ambele parti.

In anul 2000 a fost semnata Declaratia Comuna intre Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului din Romania si Ministerul pentru Economie si Antreprenoriate Mijlocii, Tehnologie si Circulatie al Landului Nordhein Wesfalen. Semnarea acestui document a pus bazele dezvoltarii colaborarii guvernamentale, in scopul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana si realizarii unor proiecte comune in domeniul protectiei mediului.

Maine, 27 noiembrie 2002, va avea loc, la sediul MAPM, un seminar al oamenilor de afaceri romani si germani, interesati sa dezvolte o colaborare in problemele de protectia emdiului.

domeniu: 
categorie: