Grupul ALDE din PE spune ca Laszlo Tokes nu este liberal

Corespondenţă din Bruxelles de la Carmen Dinu - Delegaţia liberalilor români din Parlamentul European atrage atentia ca, europarlamentarul Laszlo Tokes, care a aderat miercuri la Grupul Verzilor/Alianţei Libere Europene (The Greens/European Free Alliance) din forul legislativ, nu are nici o legătură cu Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) din care fac parte europarlamentarii PNL.

Mesajul a fost transmis joi de delegatia romana din ALDE pentru a elimina "confuzia creata în mass media cu privire la aderarea lui Laszlo Tokes la grupul politic mentionat. Valorile pe care le împărtăşesc membrii Grupului  Verzilor/ALE, respectiv "protectorul naţiunilor fără patrie, a regiunilor şi a minorităţilor naţionale dezavantajate" sunt radical diferite de cele ale Grupului ALDE, se arata in mesajul deputatilor romani.

Grupul ALDE este al treilea grup politic ca mărime din Parlamentul European şi este compus din 101 deputaţi. "Pe lângă valori economice precum libertatea pieţei, a capitalului, îngustarea birocraţiei, subsidiaritatea şi creşterea autonomiei locale, grupul liberalilor europeni militează pentru o politică a graniţelor deschise şi pentru o politică de reglementare mai tolerantă a imigraţiei. Protecţia datelor personale, eliminarea rasismului şi xenofobiei, traficul uman, extinderea UE sau adâncirea cât mai mare a integrării ţărilor membre a UE sunt alte idei pentru care luptăm şi care ne detaşează clar faţă de celelalte familii politice europene. Drepturile omului, drepturile minorităţilor de orice fel sunt de asemenea în centrul liberalismului european", sustine Adina Vălean, liderul delegaţiei liberalilor români şi vicepreşedinte ALDE. La randul sau, Cristian Buşoi a atras atentia ca, "nu am considerat şi nu vom considera niciodată oportună apartenenţa episcopului Tokes la grupul nostru. Nu împărtăşim aceleaşi idei şi în plus domnia sa s-a remarcat mai degrabă printr-o atitudine agresivă la adresa statului naţional român. Noi credem în valori europene şi încercăm prin orice demers să promovăm România".

Tokes a anuntat liercuri, intro conferinta de presa la Bruxelles, ca a devenit membru al Alianţei Libere Europene (EFA) din cadrul grupului ''Verzii /EFA'' din Parlamentul European (PE). El a explicat ca, a aderat la acest grup care militează pentru drepturile minorităţilor, după ce încercarea sa de a intra în rândul popularilor din PE (Grupul Partidului Popular European - Democraţii Europeni) a fost blocată, după spusele sale, de unii europarlamentari români din această familie politică. Potrivit episcopului Tokes, afilierea sa la grupul EFA, în a cărui componenţă intră europarlamentari din Scoţia, Ţara Bascilor, Ţara Galilor şi Letonia, are la bază o comunitate de valori, în special accentul pus pe regionalism, şi este în acord cu orientarea sa creştin-democrată.

domeniu: 
categorie: 
Autor: