Produsele de panificaţie vor fi marcate de la 1 aprilie

painePâinea şi produsele de morărit şi panificaţie vor fi comercializate către firme doar cu facturi fiscale, pe baza contractelor încheiate. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, Guvernul va stabili normele referitoare la personalizarea produselor de panificaţie.

Ordonanţa prevede şi că, la vânzarea cu amănuntul, se va afişa obligatoriu denumirea furnizorului de pâine, a produselor livrate, precum şi preţul de vânzare cu amănuntul a acestora, exprimat în lei/kg şi lei/bucată. Normele de marcare a produselor de panificaţie vor fi stabilite în acord cu producătorii de pâine, în maximum o lună, interval în care vor fi căutate şi soluţii pentru evitarea unor creşteri importante ale preţurilor.

Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă care reglementează modul de operare pe piaţa cerealelor, aprobarea actului normativ reprezentând un prim pas pentru introducerea sistemului de marcare a produselor de panificaţie. Actul normativ îi obligă pe toţi operatorii de pe piaţa cerealelor să-şi licenţieze depozitele, începând cu 31 mai 2006, prin autorizaţii acordate de Ministerul Agriculturii.

Cerealele vor fi vândute de către producătorii agricoli, pe piaţa internă sau la export, numai pe baza contractelor de vânzare-cumpărare încheiate şi a facturilor fiscale, în cazul persoanelor juridice, respectiv pe baza contractelor de vânzare-cumpărare şi a borderourilor de achiziţii cu regim special în cazul persoanelor fizice.

 Operatorii economici cu activitate de morărit vor fi obligaţi, în termen de un an de la intrarea în vigoare a ordonanţei, să-şi doteze morile cu cântare pe flux, atât la intrarea materiilor prime, cât şi la ieşirea produselor finite.

domeniu: 
categorie: 
Autor: