Un adolescent al socialismului: Ştefan Constantinescu

Artistul Ştefan Constantinescu participă la expoziţia de grup Tot ce ramâne... adolescenţii socialismului de la galeria Waterside Project, cu sprijinul Institutului Cultural Român din Londra.

Expoziţia se desfăşoară în perioada 12 martie – 11 aprilie şi prezintă artişti din Germania, Polonia, Republica Cehă, România şi Marea Britanie care investighează „ce a rămas” după ce regimul politic din timpul tinereţii lor s-a dezintegrat. Artiştii participanţi erau adolescenţi când căderea Zidul Berlinului a declanşat avalanşa de revoluţii din Europa de Est. O întreagă generaţie a trecut peste noapte de la socialism la capitalism. Pentru unii dintre artiştii din expoziţie, socialismul a devenit o figură fantomatică, o amintire din copilărie, o imagine dintr-un album de familie.
Tot ce ramâne... adolescenţii socialismului include lucrări de: Anna Baumgart (Polonia), Florian Wüst (Germania), Gerda Leopold (Germania), Lukasz Ronduda (Polonia), Ştefan Constantinescu (Romania şi Suedia), Tereza Buskova (Republica Ceha şi UK) şi Karen Mirza & Brad Butler (UK). Curator Maxa Zoller.

Ştefan Constantinescu expune cartea pop-up Epoca de Aur pentru copii, publicată în 2008 cu sprijinul Institutului Cultural Român din Stockholm. Cartea juxtapune momente din viaţa personală a artistului cu fapte istorice şi informaţii despre viaţa lui Ceauşescu, precum raţia zilnică de alimente, salariul dictatorului cât şi filmul lui american preferat. Artistul va prezenta, totodată, lucrarea video Troleibuzul 92, care a fost prezentată în premieră în Pavilionul României la Bienala de la Veneţia din 2009.
Expoziţia a fost prefaţată de două prezentări pe care Ştefan Constantinescu le-a susţinut la colegiile de artă Goldsmiths şi Kingston din Londra, despre practica sa, reflectând asupra modului în care regimurile politice influenţează individul şi controlează percepţia asupra realităţii.
Ştefan Constantinescu s-a născut în Bucureşti în 1968 şi s-a stabilit la Stockholm în 1994. A expus în Pavilionul Romaniei la Bienala de la Veneţia din 2009. În 2007, a avut o expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti. Expoziţii de grup includ: The social critique 1993 – 2005, Kalmar Konstmuseum, Suedia, 2009; Dada East? Romanian Context of Dadaizm, Zacheta National Gallery of Art, Varşovia, 2008; Indirect speech, Kunsthalle Fridericianum, Kassel, Germania, 2006. Proiecte viitoare: My Beautiful Dacia, film documentar co-regizat cu Julio Soto, care va avea premiera britanică la Channel 4 în 2010.
 
 

domeniu: 
categorie: