Ministerul Sănătăţii face recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor de sezon

Avand in vedere ca şi în acest an, în sezonul cald, se înregistrează un numar crescut de îmbolnăviri prin toxiinfecţii alimentare, pentru prevenirea acestora, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei: - evitarea preparării alimentelor cu mai mult de 2-3 ore înaintea consumului, în cazul în care acestea nu pot fi păstrate la o temperatură de 4 – 80 C;
- evitarea contactului dintre alimentele nepreparate şi cele preparate;
- consumarea alimentelor pentru sugari imediat după prepararea lor, fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;
- spălarea frecventă a mâinilor, in special înainte de masă si după folosirea toaletei;
- spălarea recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor;
- spălarea fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;
- păstrarea în condiţii de igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor;
- evitarea preparării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecţii (panariţiu) la nivelul mâinilor/degetelor;
- evitarea contactului alimentelor cu insecte şi rozătoare;
- folosirea surselor de apă potabilă pentru prepararea alimentelor şi consumul uman; o atenţie deosebită trebuie acordată apei folosite la prepararea alimentelor pentru copii;
- fierberea apei este obligatorie în cazul în care nu există certitudinea că sursele de apă indeplinesc condiţiile de calitate pentru consumul uman;
- evitarea consumării alimentelor din surse neautorizate şi/sau păstrate în condiţii necorespunzătoare (în special îngheţată, prăjituri, produse de patiserie, hot-dog, mici, hamburger etc);
- fierberea laptelui în cazul în care acesta nu este pasteurizat.

În cazul apariţiei primelor semne de boala (scaune diareice, vărsături, eventual febra) este recomandată prezentarea imediată la medic.

Ministerul Sănătăţii continuă in aceasta perioada acţiunile de supraveghere şi control in zonele cu aglomerari de populatie. MS a solicitat direcţiilor judeţene de sănătate publică să monitorizeze cu prioritate toate unităţile de producţie alimentară si alimentaţie publică. Totodată, o atenţie specială va fi acordată taberelor şcolare, care vor fi controlate săptămânal din punctul de vedere al respectării normelor de igienă şi conformităţii datelor conţinute in documentele de avizare/ autorizare.

De asemenea, direcţiile judeţene de sănătate publică organizează campanii de informare şi educare a populaţiei referitor la modalitaţile de prevenire a bolilor cu transmitere digestivă, deoarece majoritatea focarelor de toxiinfecţii alimentare raportate în ultimii ani au fost de tip familial, determinate de nerespectarea regulilor elementare de igienă individuală.

domeniu: 
categorie: