Vizita consulului Germaniei la Timişoara, în judeţul Satu Mare

Aflat la prima vizită sa în judeţul Satu Mare, consulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Rolf Maruhn, a fost primit, în data de 30 noiembrie, de prefectul Valer Marian. La întâlnire au mai fost prezenţi subprefectul şi secretarul general al Prefecturii, Rudolf Riedl şi Octavian Lazin, precum şi conducerea filialei Satu Mare a Forumului Democrat German. Prefectul Marian i-a prezentat diplomatului german o succintă informare privind judeţul Satu Mare, evoluţia principalelor sectoare economice şi cele mai importante obiective de investiţii cu capital german din judeţ. A fost subliniată atenţia constantă acordată de foştii prefecţii, Rudolf Riedl şi Gheorghe Ciocan, şi de actualul prefect faţă de problemele minorităţii germane şi ale administraţiei locale din comunele în care şvabii deţin o pondere însemnată, precum şi buna colaborare cu reprezentanţii Forumului Democrat German.

Prefectul Valer Marian şi-a exprimat convingerea că va continua afluxul investiţional din partea firmelor germane către judeţul Satu Mare, care poate fi un utilizat ca un „cap de pod” pentru extinderea afacerilor, avându-se în vedere poziţionarea geografică la graniţele României cu Uniunea Europeană şi Ucraina.

La rândul său, consulul Rolf Maruhn, numit în acest post în urmă cu patru luni, a mulţumit prefectului pentru primire şi s-a declarat impresionat de cele aflate din succinta prezentare despre judeţ, fapt ce l-a determinat să afirme despre Satu Mare că are un potenţial deosebit în atragerea de noi investitori. În acest sens, diplomatul german a fost de părere că trebuie realizată o mai bună canalizare a fluxului informaţional, creşterea rolului Camerei de Comerţ Româno- Germane în promovarea unor investiţii germane în această zonă, concomitent cu intensificarea schimburilor culturale dintre cele două ţări.

Consulul german s-a interesat despre existenţa pe teritoriul judeţului Satu Mare a unor morminte ale soldaţilor germani căzuţi în cele două războaie mondiale, subprefectul Riedl oferind date concrete privind localităţile în care au fost descoperite astfel de morminte precum şi monumentele pe care apar menţiuni despre soldaţii germani.

La finalul întâlnirii, consulul Rolf Maruhn şi-a exprimat dorinţa de a veni cât mai des în judeţul Satu Mare şi a anunţat intenţia ambasadorului Germaniei la Bucureşti de a efectua o vizită în judeţ la începutul anului viitor.

domeniu: 
categorie: