Animale mari moarte la Bocşa, în Caraş Severin

Mai mulţi locuitori din oraşul Bocşa din judeţul Caraş Severin au început să intre în panică atunci când au observat că rând pe rând încep să le moară animalele mari, vaci şi oi, transmite corespondentul AMOS News. Oamenii s-au îngrozit când au intrat dimineaţa în grajduri şi şi-au văzut animalele moarte. Altele sunt într-o stare agravată şi au puţine şanse să scape cu viaţă.

Vitele care se întorceau de la păşune au început să moară una câte una. La unii le-au murit vacile, altora oile, animale care toate păscuseră pe un imaş al oraşului aflat în apropierea unor ferme de creştere a găinilor. Alertaţi, oamenii au anunţat poliţia care a demarat cercetările.

Împreună cu comisari ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi funcţionari de la Apele Române, poliţiştii din Bocşa au demarat marţi cercetările în gospodăriile oamenilor cărora le-au murit animalele şi pe terenul pe care acestea au păscut.

Agenţii sanitari au prelevat probe din ţesutul animalelor moarte, al celor bolnave precum şi din apa şi solul unde acestea au păscut. Ciobanul angajat al localnicilor, Dumitru Preda, spune că refuză să mai pască şi să mai aibă grijă de animale fiindcă nu vrea să mai moară şi altele iar el să ajungă la puşcărie.

Primăria Bocşa a emis un ordin prin care se interzice păşunatul erbivorelor până când vor sosi rezultatele analizelor şi se va stabili clar cauza morţii acestora.

Oamenii spun că vinovaţi de această situaţie se fac proprietarii unei ferme de păsări care nu respectă normele ecologice de protecţie a mediului. Societatea respectivă nu are nici o fosă de colectare a reziduurilor iar dejecţiile sunt, o parte arse iar restul dizolvate în apă, ajung în râul din care se adapă animalele.

Una dintre femeile a cărei vacă este foarte bolnavă, spune că vaca ei a scăpat cu viaţă datorită tratamentului foarte scump şi că atunci când a venit acasă umflată de la păşune, avea botul şi picioarele pline de ceva negru şi unsuros, o substanţă ca un ulei şi că abia i le-a curăţat cu apă caldă şi săpun.

Oamenii mai spun că aşteaptă rezultatul analizelor şi în funcţie de acestea, îi vor acţiona în instanţă pe cei vinovaţi.

La rândul lor, proprietarii fermelor de păsări, nu s-au certat cu proprietarii animalelor moarte şi au declarat că dacă se va dovedi că ei sunt vinovaţi, atunci vor plăti toată paguba.

Conform inspectorului Gheorghe Pitulan de la Garda de Mediu Caraş Severin, instituţia va face plângere penală împotriva societăţii comerciale care se ocupă cu creşterea puilor, mai ales că a fost descoperit un bazin de colectare a dejecţiilor care este spart iar din el se scurg reziduuri.

domeniu: 
categorie: