Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Bolile de plămâni dau iama printre băcăuani

Cu o capacitate de 110 paturi pentru bolnavii de vârstă adultă şi 50 de locuri pentru pacienţii minori, spitalul TBC din Bacău nu mai reuşeşte să mai facă faţă solicitărilor. Imediat după sărbători, spitalul a fost luat cu asalt de bolnavii de tuberculoză, infecţii respiratorii grave şi bronşitele cronice care au amânat prezentarea la medic, motiv pentru care bolile lor s-au agravat.

Dacă în luna decembrie a anului trecut, paturile din Spitalul TBC Bacău rezervate adulţilor nu erau ocupate în totalitate, începutul acestui an a adus o avalanşă de bolnavi pentru care internarea era singura modalitate de tratament. 'În ultimele săptămâni, numărul pacienţilor care se internează zilnic ajunge şi la 20 de persoane. Tot de atunci, pe cele 110 paturi suntem nevoiţi să ţinem în jur de 130 de pacienţi. Tuberculoza în forme grave este boala cea mai frecventă printre pacienţii internaţi de la începutul anului, dar şi infecţiile respiratorii, bronşitele cronice şi abcesele pulmonare aduc în spital foarte mulţi pacienţi', spune medicul Marius Apostu, directorul spitalului TBC Bacău. Ca să facă faţă numărului foarte mare de pacienţi, cadrele medicale din această unitate medicală fac zilnic o triere a internaţilor. 'Cazurile cu abcese pulmonare le am trmis la Clinica de Chirurgie toracică din Iaşi, iar alţi bolnavi au fost direcţionaţi spre spitalele din Tîrgu-Ocna şi Bisericani. Ce este mai îngrijorător este că avalanşa de pacienţi nu se opreşte. Cei patru medici din ambulatoriul de specialitate consultă zilnic între 50 şi 70 de pacienţi, mulţi dintre ei având nevoie de internare. Aglomeraţia este greu de evitat, ţinând cont de faptul că un bolnav de tuberculoză trebuie să stea în spital două luni, iar un pacient diagnosticat cu infecţii sau bronşite are nevoie de două sau chiar trei săptămîni de internare', a mai spus doctorul Apostu. Singurii care par feriţi anul acesta de bolile grave de plămâni sunt copiii, numai jumătate din secţia destinată tratării lor fiiind în acest moment ocupată. 'Pe cele 50 de paturi avem în tratament 25 de copii, cel mai mic bolnav de tuberculoză având un an şi două luni', a precizat medicul Aurica Roşu, şeful secţiei de copii din spitalul TBC Bacău. De mai mulţi ani, numărul îmbolnăvirilor de tuberculoză depăşeşte toate pronosticurile specialiştilor şi plasează România pe primul loc la acest capitol printre ţările europene. Chiar dacă Bacăul nu se numără printre judeţele 'fruntaşe' în ceea ce priveşte numărul îmbolnăvirilor de TBC, numărul băcăuanilor care se contaminează cu bacilul Koch creşte îngrijorător, de la un an la altul.

domeniu: 
categorie: