Discursul premierului la Facultatea de Drept

Discursul prumului ministru, cu ocazia vizitei în România a profesorului Martti Koskenniemi

Am deosebita onoare să vă prezint astăzi, în acest cadru patronat de Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale, pe distinsul nostru oaspete, Martti Koskenniemi, profesor universitar doctor al Facultăţii de Drept din Helsinki, renumit jurist, specialist în drept internaţional. Martti Koskenniemi este o personalitate complexă a dreptului internaţional, cu o activitate juridică extrem de bogată şi variată.
Experienţa domniei sale în organizaţiile internaţionale ca teoretician şi practician al dreptului internaţional este dintre cele mai impresionante. Koskenniemi este în prezent membru al Comisiei de Drept Internaţional. De asemenea, cariera diplomatică a invitatului de astăzi este remarcabilă, dumnealui fiind reprezentantul Finlandei în numeroase organisme internaţionale, incluzând Comisia a VI-a Juridică a ONU, membru şi consilier juridic al delegaţiei finlandeze la Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, şi a reprezentat Guvernul finlandez într-un caz care opunea Finlanda Danemarcei în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.
Acestei prestigioase activităţi i se adaugă şi cea în domeniul universitar, domnia sa fiind directorul Institutului Erik Castren de Drept Internaţional şi Drepturile Omului, de pe lângă Universitatea din Helsinki, profesor al Facultăţii de Drept din Helsinki, al Facultăţii de Drept a Universităţii New York. Totodată, Koskenniemi colaborează cu alte universităţi şi instituţii academice de prestigiu, precum Şcoala de Drept de la Harvard, Institutul European din Florenţa, Universitatea Cambridge. De asemenea, Koskenniemi şi-a adus preţioasa contribuţie la dezvoltarea dreptului internaţional în cadrul a numeroase instituţii de cercetare academică, printre care menţionez doar Institutul de Înalte Studii Internaţionale al Universităţii Paris II, Academia de Drept Internaţional de la Haga, Asociaţia de Drept Internaţional, Societatea Franceză de Drept Internaţional, Societatea Americană de Drept International, Institutul Britanic de Drept Internaţional şi Comparat.
Koskenniemi a publicat un număr impresionant de lucrări, studii şi articole în cele mai prestigioase publicaţii de profil, precum Jurnalul European de Drept Internaţional, Anuarul Finlandez de Drept Internaţional, Jurnalul American de Drept Internaţional, fiind şi membru al Consiliului Consultativ al unora dintre acestea.

Temele analizate în lucrările distinsului nostru oaspete sunt dintre cele mai diverse, marcate de abordarea interdisciplinară a dreptului internaţional, în cadrul căreia Koskenniemi, excelent teoretician, nu evită controversa dintre abordarea ordinii juridice internaţionale din punctul de vedere al juristului internaţional şi cel al teoreticianului relaţiilor internaţionale, perspective care par adesea ireductibile („The Politics of International law” - 1990, „The Normative Force of habit: International Custom and Social Theory” - 1990, „The Hobbesian Structure of International Legal Discourse” - 1989, „Carl Schmitt, Hans Morgenthau and the Image of Law in International Relations” - 2000).
Koskenniemi a publicat numeroase studii asupra problematicii succesiunii statelor, atât de actuală prin transformările survenite în ultimul deceniu pe scena relaţiilor internaţionale („State Succession: Codification tested against the Facts” - 2000), aspecte legate de problematica dreptului mării şi a delimitărilor maritime, rolul Curii Internaţionale de Justiţie, ca principal organ judiciar al Naţiunilor Unite ca instrument de păstrare a relaţiilor paşnice dintre state („Advisory Opinions of the International Court of Justice as an Instrument of Preventive Diplomacy” - 1995), drept internaţional umanitar.
De asemenea, gândirea juridică a lui Martti Koskenniemi se circumscrie unei noi doctrine de drept internaţional, aceea a mişcării studiilor juridice critice, care aduce în atenţie şi în prim planul dezbaterilor academice contingenţa politică a dreptului internaţional. Acest curent împrospătează tradiţia scolastică a dezbaterilor din mediile academice pe tema fundamentelor dreptului internaţional, subliniind trăsătura cea mai caracteristică a dreptului internaţional, aceea de a fi ramura dreptului în care se evidenţiază cel mai clar impactul factorilor precum puterea, istoria, diversitatea de limbă şi cultură.
Koskenniemi, prin cartea domniei sale De la Apologie la Utopie. Structura Argumentului Juridic Internaţional (1989), aduce o contribuţie inovatoare, originală şi provocatoare la teoria dreptului internaţional. Se readuce în discuţie dezbaterea între interpretarea statică şi dinamică a dreptului internaţional pozitiv, atrăgându-se atenţia asupra faptului că textele juridice nu au un înţeles fix, definitiv, că sensul lor va trebui să fie stabilit de la caz la caz, printr-un demers care implică atât nivelul conceptual cât şi pe cel concret al limbajului.

Mă bucur să pot prezenta această personalitate în faţa unui public cunoscător, capabil să aprecieze deosebita valoare a activităţii ştiinţifice a invitatului nostru.
Koskenniemi, permiteţi-mi să vă mărturisesc faptul că sunt deosebit de mândru de a fi reuşit să ne întâlnim astăzi cu membri ai Secţiei de Drept Internaţional ai ADIRI, distinşi profesori universitari, membri ai corpului diplomatic, studenţi ai Academiei Diplomatice, precum şi studenţi ai Facultăţii de Drept.
Asociaţia de Drept Internaţional şi Relaţii Internaţionale este un for al cărui profil de activitate îl face să fie locul ideal pentru găzduirea unor astfel de manifestări, care să adune specialişti de prestigiu ai dreptului internaţional şi relaţiilor internaţionale. ADIRI îşi propune să fie o asociaţie care să creeze cadrul propice pentru dezvoltarea şi afirmarea unor şcoli româneşti de drept internaţional şi relaţii internaţionale, încercând să atragă colaborarea unor prestigioase personalităţi în domeniu.
De asemenea, doresc să salut prezenţa printre noi a membrilor corpului diplomatic şi ai studenţilor Academiei Diplomatice care, prin activitatea pe care o desfăşoară, sunt în mod inevitabil extrem de interesaţi de problematica adusă în discuţie prin prelegerea dumneavoastră.
În acelaşi timp, ne-au onorat cu prezenţa distinşi profesori universitari, precum şi studenţi ai Facultăţii de Drept, pe care ţin în mod deosebit să îi salut şi să le mulţumesc pentru participare şi pentru interesul pe care îl manifestă pentru dreptul internaţional şi cele mai actuale probleme juridice pe care le ridică evenimentele contemporane care se petrec în societatea internaţională. Tinerii noştri jurişti sunt cei care, prin efortul lor susţinut, entuziasm, pasiune şi curiozitate ştiinţifică vor face ca şcoala românească de drept internaţional să îşi aducă contribuţia la dezvoltarea dreptului internaţional în ansamblul său şi, prin urmare, la dezvoltarea de relaţii armonioase între state şi ceilalţi actori internaţionali. Prin capacitatea lor de analiză şi de înţelegere a nevoilor societăţii contemporane, tinerii sunt cei care vor clădi viitorul lumii. Din aceste motive, consider că este foarte important să dăm ocazia tinerilor să înveţe din experienţa celor mai străluciţi teoreticieni şi practicieni ai dreptului, aşa cum sunteţi dumneavoastră şi, de aceea, mă bucur că am reuşit, împreună cu dumneavoastră, să le oferim această minunată ocazie.
Aş dori ca astfel de manifestări să fie cât mai numeroase şi regret faptul că timpul scurt pe care l-aţi avut la dispoziţie nu v-a permis să susţineţi o prelegere şi la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, unde aţi fi putut face cunoştinţă cu studenţii deosebit de interesaţi în subiectele abordate de dumneavoastră. Însă, sper că veţi mai vizita România şi cu acele ocazii veţi putea răspunde unei invitaţii a Facultăţii de Drept.

domeniu: 
categorie: 
Autor: