2 mai 2024

Competiţie de Atletism Special Olympics România şi Performance Stations pentru sportivii cu dizabilităţi intelectuale

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fundaţia Special Olympics România organizează miercuri 15 iunie, pe stadionul Cluj Arena, o Competiţie de Atletism şi un eveniment pilot de testare (‘Performance Stations’) a unor staţii de instruire şi informare pentru 70 de persoane cu dizabilităţi intelectuale.

Competiţia de Atletism este destinată deopotrivă sportivilor băieţi şi fete de la Special Olympics România şi cuprinde o probă unică de 100 de metri alergare şi la alegere, o a doua probă sportivă: săritura în lungime sau aruncarea unei suliţe de plastic.
‘Performance Stations’ (proiect pilot) va cuprinde 5 staţii:

1. Pregătirea pentru competiţie (informaţii despre cum să îşi lege şireturile, cum să îşi prindă părul, cum să îşi aranjeze echipamentul sportiv, cum să folosească crema de protecţie solară, cum să-ţi ţină ochelarii etc.)

2. Hidratare – importanţa ei în viaţa unui sportiv şi pentru competiţie

3. Alimentaţie sănătoasă – fiecare sportiv îşi alege legume, fructe, seminţe şi îşi face o portie de mâncare pe farfurie

4. Activitate fizică – fitness

5. Pledge wall – staţia la care sportivii îşi formulează un obiectiv de lungă durată (să slăbească, să facă mai mult sport etc).

‘Performance stations’ Special Olympics sunt evenimente desfăşurate la sau în apropierea terenului de joc la turnee/competiţii sau Jocuri, concepute pentru a educa şi activa sportivii şi susţinătorii acestora în principiile fitness-ului: nutriţie, hidratare şi activitate fizică. Aceste posturi conectează direct fitness-ul cu performanţa sportivă şi arată cum încorporarea acestor principii poate îmbunătăţi antrenamentul, performanţa la competiţii şi sănătatea.

Evenimentul sportiv de la Cluj-Napoca va fi unul care va reuni, pe lângă cei aproximativ 70 de sportivi şi peste 40 de voluntari de la Universitatea Babes-Bolyai şi Colegiul Naţional Gheorghe Şincai.

‘Evenimentul din 15 iunie va fi unul inedit – combinând sportul cu educaţia pentru sănătate. În plus, va fi şansa copiilor şi adulţilor participanţi de a se întrece după lunga perioadă de pauză, dar şi de a câştiga o medalie chiar pe Cluj Arena, un loc foarte îndrăgit de clujeni. Aşteptăm cu nerăbdare să fim din nou împreună – sportivi, antrenori, profesori, părinţi şi voluntari.’ a declarat Roxana Ossian, coordonator proiect ‘Performance Stations’ la Special Olympics România.

La finalul evenimentului de miercuri va avea loc o demonstraţie de hip-hop susţinută voluntar de artiştii Asociaţiei Concrete Rockers. Aceasta este o trupă de breaking înfiinţată în 2017, care îşi doreşte să dezvolte o comunitate culturală auto-sustenabilă în Cluj-Napoca. Concrete Rockers este o familie care crede foarte mult în cultură, comunitate şi perseverenţa de a lucra pentru visurile împărtăşite. Principalul scop este acela de a da mai departe esenţa acestui fenomen.

Competiţia de Atletism şi ‘Performance Stations’ sunt susţinute de Golisano Foundation. Partener al evenimentului este Cluj Arena.

Despre Special Olympics România:
Special Olympics este o mişcare globală care valorifică potenţialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie acceptate şi implicate ca membri activi ai comunităţilor din care fac parte, pentru a crea o societate respectată şi incluzivă pentru noi toţi. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate şi educaţie, Special Olympics luptă împotriva pasivităţii, a nedreptăţii şi a intoleranţei. în România, din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri şi adulţi cu dizabilităţi intelectuale să fie cetăţeni activi ai comunităţii.

Informaţii şi fotografii despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial, pagina de Facebook şi Instagram.