2 mai 2024

Inspectori în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Bucureşti, cercetaţi de către DNA

Judge chamber. Themis statue on brown shining desk.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

BULETIN DE PRESĂ

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iunie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul de presă nr. 136/VIII/3 din 15 februarie 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a inculpaţilor:

BOIŢĂ BOGDAN şi CIUCĂ COSTIN ŞTEFĂNIŢĂ, cercetaţi sub control judiciar, la data faptelor inspectori în cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală Bucureşti, în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată,

Persoană fizică, administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea unei infracţiuni de dare de mită.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 05 – 11 februarie 2022, inculpaţii Boiţă Bogdan şi Ciucă Costin Ştefăniţă, în calităţile menţionate mai sus, ar fi primit şi pretins de la trei oameni de afaceri (printre care şi persoana fizică trimisă în judecată în prezenta cauză) sumele de 12.000 lei, 20.000 lei respectiv 15.000 lei, pentru a nu dispune suspendarea activităţii societăţilor celor trei administratori din cauza unor nereguli constatate în urma unor controale fiscale.

Suma de 15.000 lei ar fi fost remisă inculpaţilor Boiţă Bogdan şi Ciucă Costin în data de 11 februarie 2022.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

Ciucă Costin Ştefăniţă – 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi,

Boiţă Bogdan – 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea unor drepturi,

Persoana fizică – 1 an 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Ilfov.

2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată,

sub control judiciar, a unui om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită,

şi în stare de libertate, a inculpaţilor:

BLĂGĂILĂ FLORIN, la data faptei director la Sucursala Regionala Timişoara din cadrul Societăţii Naţionale „CFR Călători” SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită,

Persoană fizică, fiul omului de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În data de 17 martie 2022, inculpatul Blăgăilă Florin, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la omul de afaceri suma de 1.500 de lei pentru a urgenta achitarea unei facturi (în valoare de 33.724 lei) emisă de societatea acestuia din urmă, în contextul unui contract încheiat cu S.R.T.F.C. Timişoara, ce avea ca obiect „reparaţii şi întreţinere clădiri-lot Deva”.

Suma remisă cu titlu de mită ar fi fost pusă la dispoziţia omului de afaceri de către fiul său, inculpat în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

BUZDEA ION, viceprimar al comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

– şantaj în formă continuată,
– acces fără drept la un sistem informatic în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada 2020 – ianuarie 2022, inculpatul Buzdea Ion ar fi ameninţat un coleg de partid cu darea în vileag a unor înregistrări video, compromiţătoare, pentru a-l determina pe acesta din urmă:

– să-l înscrie pe inculpat pe lista consilierilor locali, pe un loc eligibil, cu ocazia alegerilor locale ce urmau să se desfăşoare în data de 27 septembrie 2020,

– să îl propună pe inculpat pentru funcţia de viceprimar al comunei Poiana Teiului, judeţul Neamţ şi să îl susţină în faţa consilierilor, pentru a obţine voturile necesare numirii în această funcţie.

În urma acestor acte de constrângere, persoana vătămată ar fi dat curs celor solicitate de inculpat, iar în cele din urmă acesta a fost votat viceprimar al comunei Poiana Teiului. De asemenea, pe lângă solicitările de mai sus, inculpatul i-ar mai pretins persoanei vătămate şi suma de 150.000 lei.

În cursul lunii ianuarie 2022, inculpatul Buzdea Ion ar fi accesat fără drept, în două rânduri, datele stocate (sms-uri şi fotografii) în telefonul mobil al persoanei vătămate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamţ cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

4. În cauza mediatizată prin comunicatul de presă nr. 456/VIII/3 din 21 mai 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatului

AIOANEI MARIUS OVIDIU, comisar de poliţie, la data faptei adjunct al şefului Poliţiei oraşului Mioveni din cadrul I.P.J. Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie 2017 – mai 2021, inculpatul Aioanei Marius Ovidiu, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor foloase materiale necuvenite, ar fi efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, constând în operaţiuni care ar fi implicat plăţi sau circulaţia banilor, în contextul în care ar fi administrat în fapt două societăţi comerciale prestatoare de servicii, activităţi incompatibile cu funcţia deţinută, respectiv cu statutul poliţistului.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Argeş.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei unui inculpat, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada august – octombrie 2016, inculpatul, în calitate de administrator/reprezentant al unor societăţi comerciale, ar fi oferit, promis şi remis în mai multe tranşe, sumele de 8.000 de lei şi 3.600 euro, unui primar dintr-un oraş din judeţul Constanţa reprezentând un procent de 5% respectiv 10% din sumele achitate de Primărie către firmele acestuia.

Banii respectivi ar fi fost remişi primarului pentru ca acesta, în virtutea funcţiei deţinute să urgenteze efectuarea unor plăţi către societăţile deţinute/controlate de inculpat pentru efectuarea unor lucrări executate în baza unor contracte încheiate cu primăria respectivă.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an şi 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Constanţa.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane, din care una este avocat în cadrul baroului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada 08 – 23 aprilie 2021, cei doi inculpaţi ar fi exercitat asupra unei persoane presiuni psihice ce ar fi constat în:

– postări denigratoare pe reţele de socializare,
– „devoalarea” în cadrul unei emisiuni televizate a unor presupuse fapte de natură penală comise de persoana vătămată,
– ameninţări cu formularea unor plângeri penale împotriva persoanei vătămate.

Aceste presiuni ar fi fost exercitate pentru a determina persoana vătămată să acopere unui pretins prejudiciu cauzat societăţii comerciale aparţinând unuia dintre inculpaţi. Aceste demersuri ar fi avut ca scop obţinerea, în mod injust, pentru unul dintre inculpaţi a unui folos material în cuantum de 240.000 euro, reprezentând presupusul prejudiciu produs de persoana vătămată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de dare de mită.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 28 iunie 2022, în repetate rânduri, inculpatul i-ar fi oferit unui ofiţer de poliţie din cadrul IPJ Mureş suma de 200 euro, pentru ca acesta din urmă să urgenteze procedura de restituire a unui autoturism ridicat anterior de organele de cercetare penală ca urmare a unei alerte transmisă de autorităţile italiene.

La data de 29 iunie 2022, inculpatul i-ar fi remis ofiţerului de poliţie suma de 150 euro, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Mureş.

8. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În data de 14 septembrie 2021, inculpatul, fiind surprins în flagrant de un echipaj al Poliţiei de Frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Maramureş în timp ce transporta într-un autoturism peste 24.000 de pachete cu ţigarete provenind din contrabandă, ar fi promis la doi dintre agenţii constatatori suma de 15.000 de euro de persoană, precum şi unui ofiţer de poliţie de frontieră implicat în activitatea de constatare şi cercetare a infracţiunii flagrante suma de 40.000 de euro, pentru a-i permite plecarea de la locul faptei şi pentru ca procesul-verbal de constatare să fie întocmit defectuos, astfel încât să nu reiasă că inculpatul ar fi fost surprins în flagrant.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Maramureş.

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a doi inculpaţi pentru săvârşirea unei infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma autoratului şi a complicităţii.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2015, unul dintre inculpaţi, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false (contract de arendare, tabel centralizator, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, ar fi fost obţinute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 100.718 lei, sumă cu care Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

10. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei unui inculpat, reprezentant al unei asociaţii de crescători de animale, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de folosirea sau prezentarea, cu rea-credinţă, de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada în perioada 2014-2015, inculpatul, în calitatea menţionată mai sus, ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.

Spre exemplu, inculpatul ar fi depus la A.P.I.A. un tabel cu semnăturile membrilor asociaţiei în condiţiile în care marea majoritate a acelor persoane nici nu ştiau că fac parte din vreo asociaţie de crescători de animale. Aceste demersuri au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sprijinului nerambursabil aferent campaniilor agricole din anii 2014 şi 2015, în sumă totală de 392.387 lei.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa funcţia de preşedinte al vreunei asociaţii.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Ialomiţa.

11. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a şapte inculpaţi, din care două societăţi comerciale, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea unor infracţiuni de folosirea sau prezentarea cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului, complicităţii şi a tentativei.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În contextul derulării unui proiect cu finanţare europeană de „Creştere a competitivităţii SC E.E. şi S. SRL prin achiziţia de echipamente de producţie, mobilier şi soft dedicat activităţii de tipar digital”, în cursul anului 2014, unul dintre inculpaţi, beneficiind de ajutorul a patru dintre ceilalţi inculpaţi, ar fi folosit şi ar fi prezentat, cu rea-credinţă, la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti – Ilfov, o serie documente şi declaraţii false şi inexacte, cu scopul de a obţine pe nedrept o suma de 370.000 lei, reprezentând fonduri nerambursabile. Suma de bani menţionată anterior ar fi fost refuzată la plată, deoarece autoritatea de management a descoperit nereguli în derularea proiectului.

În aceeaşi perioadă, în contextul derulării unui alt proiect intitulat „Modernizarea şi dezvoltarea capacităţii de producţie a SC First Advertising Agency International SRL” (inculpată în prezenta cauză), acelaşi inculpat, beneficiind de ajutorul unuia dintre ceilalţi inculpaţi, ar fi depus la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” mai multe documente false (procese-verbale de recepţie, diferite declaraţii, facturi fiscale, etc.). Aceste demersuri i-ar fi permis acestuia să obţină pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 539.880 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

12. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, preşedinte al unei asociaţii, pentru săvârşirea unei infracţiuni de schimbarea fără respectarea prevederilor legale a destinaţiei fondurilor europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 15 martie – 05 aprilie 2018, inculpatul, în contextul implementării proiectului „Explore the Nature Join the Adventure”, ar fi schimbat fără respectarea prevederilor legale destinaţia unei părţi din fondurilor obţinute cu titlu de avans, în cuantum 9.486 euro. Banii respectivi, care trebuiau sa fie folosiţi pentru achitarea costurilor de transport către participanţii din diverse ţări ale UE, achitarea costurilor cu serviciile de masă şi cu serviciile de formare, ar fi fost retraşi de inculpat de la bancomat şi folosiţi în interes personal.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Braşov cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

13. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În anul 2017, inculpatul ar fi falsificat un contract din care rezulta că primise în arendă o suprafaţă de teren de 1,98 ha, document pe care l-ar fi depus ulterior la primăria de domiciliu.

Ulterior, în baza acelui document, în perioada 2017-2021 funcţionarii primăriei au eliberat cinci adeverinţe constatatoare pe care inculpatul le-ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.).

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 11.590 lei.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an şi 10 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Caraş Severin.

14. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a inculpatelor S.C. AVICRISALI S.R.L. şi S.C. PISCICOLA SĂLCIOARA S.R.L. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2012-2013, în contextul implementării a două proiecte ce priveau înfiinţarea unor ferme de creştere a sturionilor, cele două societăţi comerciale prin intermediul administratorului societăţilor, beneficiar al proiectelor, ar fi depus la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale mai multe documente false (dosarul de achiziţii servicii consultanţă şi proiectare care atesta în mod nereal desfăşurarea, în anul 2011, a unei proceduri de cerere de ofertă în urma căreia ar fi fost încheiat contractul de consultanţă, proiectare şi asistenţă tehnică), fapte ce au avut ca rezultat obţinerea de fonduri nerambursabile.

Prin aceste demersuri cele două inculpate au obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 965.834 lei.

În cursul urmăririi penale, inculpata S.C. PISCICOLA SĂLCIOARA S.R.L. a achitat sumele primite pe nedrept, dobânda şi penalităţile aferente.

În prezenţa avocaţilor, cele două inculpate au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– câte o pedeapsă principală constând în plata câte unei amenzi penale în cuantum de 15.000 de lei şi pedeapsa complementară constând în publicarea într-un ziar local pe cheltuiala persoanei juridice condamnate, în extras, într-o singură apariţie, a hotărârii de condamnare.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe inculpate ca persoane juridice, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, au fost înaintate la Tribunalul Dâmboviţa.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu administratorul celor două societăţi comerciale în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (a se vedea comunicatul nr. 18/VIII/3 din 06 ianuarie 2022 – poziţia 12).

Ulterior, administratorul celor două societăţi comerciale a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi 8 luni şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exercitarea autorităţii de stat şi de a desfăşura activităţi pentru obţinerea de fonduri europene (link condamnare – https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=11207).

15. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus sesizarea instanţei de judecată, în baza dispoziţiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a doi inculpaţi, persoane fără calitate specială, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma autoratului şi a complicităţii.

În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 10 aprilie 2014, inculpatul, beneficiar al proiectului „Fermă de semi-subzistenţă comuna Prigoria, judeţul Gorj”, ar fi depus la O.J.P.D.R.P. Gorj din cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (în prezent Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale) un document fals întocmit de cel de-al doilea inculpat, ca document justificativ al îndeplinirii planului de afacerii corespunzător cererii de plată nr. IV şi V, obţinând în acest fel pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă de 13.413 lei.

Inculpatul, beneficiar al proiectului, a achitat integral prejudiciul reţinut în sarcina sa în cursul urmăririi penale.

În prezenţa apărătorilor aleşi, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reţinute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi sunt de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

– un an şi 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Gorj.

Cu referire la toate cauzele anterior menţionate, facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie

Sursa foto Pixabay